Протоколите от тайните срещи на Хамас, иззети от израелските военни, предоставят подробен запис на планирането на терористичната атака на 7 октомври, както и опитите на групировката да убеди съюзниците на Хамас, Иран и Хизбула, да се присъединят към нападението или поне да се ангажира с по-широка битка с Израел, ако Хамас организира изненадващо трансгранично нападение.

Документите също показват обширни усилия за заблуда на Израел относно намеренията му, тъй като групата полагаше основите за смело нападение и регионален пожар, който Синвар се надяваше да доведе до „колапс“ на Израел.

Документите се състоят от протоколи от 10 тайни срещи за планиране на малка група политически и военни лидери на Хамас в навечерието на атаката на 7 октомври 2023 г. Протоколите включват 30 страници с неразкрити досега подробности за начина, по който ръководството на Хамас произведения и препаратите, които са влезли в нейната атака.

Документите излагат основните стратегии и оценки на лидерската група. Първоначално Хамас щели да извършат операция "Голям проект" през есента на 2022 година, но атаката се отменила, за да може Хамас да убеди Иран и Хизбула да се включат в нея.

Лидерите на Хамас твърдели, че „вътрешната ситуация“ на Израел – очевидна препратка към вълненията около спорните планове на премиера Бенямин Нетаняху за преразглеждане на съдебната система – е сред причините те да бъдат „принудени да преминат към стратегическа битка.”

През юли 2023 г. Хамас изпратил високопоставен служител в Ливан, където той се срещнал с високопоставен ирански командир и поиска помощ за удари по чувствителни обекти в началото на нападението.

Старшият ирански командир казал на Хамас, че Иран и Хизбула подкрепят по принцип атаките, но се нуждаят от повече време за подготовка; протоколът не казва колко подробен план е бил представен от Хамас на своите съюзници.

В документите се казва още, че Хамас планира да обсъди атаката по-подробно на последваща среща с Хасан Насрала, лидер на Хизбула по това време, но не се изяснява дали дискусията се е състояла.

Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, публично отрече Иран да има каквато и да е роля в атаката от 7 октомври. А американски служители описаха разузнавателни данни, показващи, че ключови ирански лидери са били изненадани, подхранвайки съмненията, че Иран е играл пряка роля в планирането.

Израелската армия, в отделен вътрешен доклад заключава, че документите са истински и представляват пореден провал на служители на разузнаването да предотвратят атаката на 7 октомври. 

Откриването на тези записи предизвика взаимни обвинения сред израелските разузнавателни агенции. Вътрешният военен преглед на документите постави под въпрос защо шпионите на Израел не са успели нито да ги получат, преди Хамас да започне атаката си, нито да разберат стратегията, която описват. Въпреки че Израел получи бойните планове на Хамас преди атаката на 7 октомври, израелските командири многократно отхвърлиха идеята, че Хамас има способността или намерението незабавно да ги изпълни.