"Хамас" шокира света в началото на октомври с масовото убийство на стотици израелци. Въпреки жестоката си терористична атака обаче радикалното ислямистко палестинско движение може да разчита на влиятелни поддръжници и доходоносни инвестиции в Близкия изток, отбелязва телевизия n-tv. "Хамас" е обявена за терористична организация от САЩ, ЕС, Израел, Великобритания, Канада и други страни.

Когато "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, дори и част от Германия ликуваше, посочва телевизията. Възторжени мюсюлмани раздаваха бонбони по улиците на Берлин. И в Хамбург хората се радваха на убийството на стотици жени, деца и цели семейства, както можеше да се види от репортаж на телевизия Ен Де Ер (NDR).

Ликвидиран е командир на "Хамас", държал над 1000 заложници

Въпреки това "Хамас" вероятно все още може да разчита на дарения от мюсюлмани от цял свят, за да финансира терористичните си дейности, включително и в други западни държави: както най-голямата ислямска благотворителна организация в САЩ "Фондация Света земя" превежда милиони щатски долари на палестинските територии от 80-те години на миналия век до забраната ѝ през 2001 г. Предполага се, че парите са били предназначени за подпомагане на социални институции в ивицата Газа и Западния бряг, но те са били под контрола на "Хамас". Поради което парите често се оказваха в семействата на атентатори самоубийци като перфидна форма на помощ за опечалени, пише БТА.

Държавният департамент на САЩ заяви, че "Хамас" набира средства в други държави от Персийския залив и получава дарения от палестинци, други емигранти и собствени благотворителни организации.

Матю Левит, бивш служител на САЩ, специализиран в борбата с тероризма, изчисли, че по-голямата част от бюджета на "Хамас" в размер на над 300 млн. долара идва от данъци върху бизнеса, както и от държави, включително Иран и Катар, или от благотворителни организации.

Как "Хамас" финансира своя терор

Като цяло обаче обемът на даренията за "Хамас" вероятно е намалял през последните години. Не само в САЩ, но и в Канада и други западни страни много предполагаеми благотворителни организации бяха забранени след атентатите от 11 септември 2001 г. и класифицирани като терористични организации заради подкрепата им за "Хамас". Независимо от това финансовите ресурси на радикалната ислямска палестинска организация вероятно са се увеличили, а не са намалели оттогава.

Тунелите като машина за пари

Независимият неправителствен портал Counter Extremism Project приписва новата финансова мощ преди всичко на управлението на "Хамас" над ивицата Газа. През 2005 г. Израел се изтегля от палестинския анклав. Една година по-късно терористичната организация идва на власт. Твърди се, че само за шест години бюджетът на "Хамас" е нараснал от 40 на 540 милиона щатски долара годишно. През 2013 г. той възлиза на 700 млн. долара.

Според "Таймс ъф Израел" "Хамас" е инвестирала поне 100 млн. долара годишно във военния си потенциал. Почти половината от тази сума е била вкарана в обширната система от тунели под ивицата Газа.

Контрол на поне 40 компании в чужбина

Подземната мрежа се използва за тайно придвижване на бойци и оръжия в ивицата Газа. Същевременно обаче тя е и спасителна линия и важен източник на пари: "Хамас" събира данъци върху доставката на храни и други важни стоки. Твърди се, че в разцвета на подземните доставки само по този начин групировката е печелила около 500 млн. долара годишно - поне до 2013 г., когато Египет заяви, че е унищожил 90% от тунелната система. Каква част от нея съществува и днес, не е ясно.

Същото се отнася и за инвестиционния портфейл на "Хамас". По данни на министерството на финансите на САЩ въпреки санкциите терористичната организация е инвестирала над 500 млн. долара в чуждестранни компании чрез мрежа от фирми фантоми. Позовавайки се на ирански дипломат, през 2021 г. Ройтерс съобщи, че "Хамас" контролира около 40 компании в Алжир, Турция, Саудитска Арабия, Судан и Обединените арабски емирства.

Известно е също така, че преди няколко години "Хамас" се активира на борсата за криптовалути. Бригадите "Касам", въоръженото крило на "Хамас", понякога обясняваха на няколко езика на своя уебсайт как да се съхраняват биткойни. Терористите и други престъпници използват този метод, за да прикриват парични потоци и доходи и да избягват санкции. През 2021 г. САЩ успяха да конфискуват един милион долара от бригадите "Касам" в различни криптовалути.

Катар се намесва

Сумата не е впечатляваща, но все пак не е такава, която може да бъде пренебрегната. В края на краищата наистина големите донори на "Хамас" са чуждестранни партньорски държави. Както обобщава Counter Extremism Project, през 2011 г. турското правителство обещава 300 млн. долара на "Хамас". Парите били предназначени за попълване на дупките в гражданския бюджет на ивицата Газа. Поради това турското правителство не е искало да изплати парите директно на "Хамас", а на неправителствени организации. По това време не беше ясно дали това ще бъде еднократно или годишно плащане.

Само една година по-късно Катар също обяви плащане на 400 млн. долара. Емирството е един от най-големите поддръжници на "Хамас". От 2012 г. в него се помещава постоянното политическо бюро на радикалната палестинска ислямска организация. Когато през 2014 г. "Хамас" вече не беше в състояние да изплаща заплатите на 44 000 служители в публичния сектор, емирството пак се намеси. Твърди се, че то вече е предоставило общо 1,5 млрд. щатски долара.