Телевизионен дебат между кандидатитете за кмет на Сао Пауло, най-големият град в Бразилия, се превърна в хаос, след като единият от кандидатите удари другия със стол.
 
По време на неделния дебат между шестимата кандидати един от тях, на име Хосе Луис Датена, който е телевизионен водещ, избухна, когато опонентът Пабло Маркал, крайнодесен инфлуенсър, каза, че Датена не е достатъчно мъж, за да го удари, както беше заплашил преди това.
 
Датена беше заплашил да удари Маркал в предишен дебат, когато Маркал повдигна жалба за сексуален тормоз срещу Датена от името на негова колежка през 2019 г. Жената по-късно оттегли жалбата си, но после призна, че е била сплашена, за да замълчи.
 
В яростта си в неделя Датена вдигна един стол и го стовари върху рамото на Маркал. Датена, който е на пето позиция в изборите на 6 октомври, беше изключен от дебата, а Маркал си тръгна, за да получи медицинска помощ за натъртено ребро, каза неговият говорител.
 
Останалите кандидати продължиха дебата.
 
Някои експерти твърдят, че не очакват инцидентът да окаже влияние върху надпреварата, но други смятат, че може да помогне на Датена, който към момента събира около 6%, според социологическите проучвание.
 
"Повечето гласоподаватели нямаха представа, че той е кандидат и сега всички говорят за него. Той може да расте в социологическите проучвания", казват социолози „Това беше добър театър, чиято цел беше да помогне на изоставаща кампания“, смята друг.