Китайският външен министър Ван И призова днес американския държавен секретар Антъни Блинкън САЩ „да не наливат масло в огъня“ в териториалния спор между Китай и Филипините в Южнокитайско море, предаде Франс прес.

Първите дипломати на САЩ и на Китай разговаряха в кулоарите на регионална среща на върха на АСЕАН в Лаос. Конфронтацията между Пекин и Манила се засили през последните месеци, като един от основните източници на напрежение е оспорваният атол Втори Томас в Южнокитайско море, посочва АФП. Там има заседнал кораб, който е обитаван от филипински войници. Манила умишлено изпрати плавателния съд през 1999 г., за да заяви претенциите си за суверенитет върху атола.

Въпреки напрежението Пекин и Манила проведоха разговори през този месец и постигнаха временно споразумение, което урежда въпроса за снабдяването на филипинските войници на атола. „САЩ не бива да наливат масло в огъня и да създават проблеми и да подкопават стабилността“, каза Ван на Блинкън на днешната им среща в лаоската столица Виентян.

„Филипините трябва да удържат на думата си и да спрат да изпращат строителни материали“ на Втори Томас, каза китайският външен министър в изявление, публикувано от неговото министерство.

Пекин редовно обвинява Манила, че изпраща строителни материали на атола, за да укрепи заседналия кораб, който е в лошо състояние, и за да потвърди претенциите си за суверенитет, пише БТА. Китай предявява претенции към голяма част от рифовете в Южнокитайско море, а останалите съседни държави (Филипините, Виетнам, Бруней, Малайзия) също имат съперничещи си претенции. Китайско-филипинската конфронтация обаче подхранва опасенията от потенциален конфликт, който може да доведе до намесата на Вашингтон, поради договора му за взаимна отбрана с Манила, отбелязва АФП.