Китай обяви, че прекратява практиката да се разрешава осиновяване на деца в чужбина, което внася несигурност в семействата, които в момента преминават през този процес.

Говорителка каза, че промяната на правилата е в съответствие с духа на международните споразумения.

Най-малко 150 000 китайски деца са били осиновени в чужбина през последните три десетилетия, като повече от 82 000 са отишли ​​в САЩ, по-голям брой от където и да било другаде по света.

 
На ежедневен брифинг в четвъртък говорителят на външното министерство Мао Нин каза, че в бъдеще Пекин ще позволи само на чужди граждани, които са роднини, да осиновяват китайски деца.

Тя не обясни причината за решението, освен че е в съответствие с международните споразумения.

Г-жа Мао благодари на семействата "за тяхното желание и любов при осиновяването на деца от Китай".

Забраната за чуждестранни осиновявания създаде несигурност за стотици семейства в САЩ, които в момента преминават през процес на осиновяване на деца от Китай.

В разговор с американски дипломати в Китай Пекин каза, че „няма да продължи да обработва случаи на нито един етап“, освен тези, обхванати от клауза за изключение. Тази позиция беше потвърдена от говорителката г-жа Мао.

Вашингтон иска разяснение от гражданското министерство на Китай.

Противоречивата политика на Китай за едно дете, въведена през 1979 г., когато страната се тревожеше от нарастващото население, принуди много семейства да изоставят децата си.

Семействата, които нарушиха правилата, бяха глобени и в някои случаи загубени работа. В култура, която исторически предпочита момчетата пред момичетата, това често означаваше, че се отказват от женските бебета.

Международното осиновяване беше формализирано през 90-те години на миналия век и оттогава десетки хиляди деца бяха осиновени, като около половината отидоха при родители в САЩ - включително знаменитости като Мег Райън и Уди Алън.

Програмата за международно осиновяване обаче в различни периоди е била подложена на критика. През 2013 г. китайската полиция спаси 92 отвлечени деца и арестува заподозрени членове на мрежа за трафик.

Критиците по това време посочиха китайската политика за едно дете и законите за осиновяване, които според тях са създали процъфтяващ подземен пазар за купуване на деца.

Редица държави изразиха загриженост относно международните осиновявания. Дания закри единствената си агенция за осиновяване в чужбина поради опасения относно фалшиви документи. Холандия също така заяви, че вече няма да позволява на своите граждани да осиновяват деца от чужбина.

Но Пекин също промени начина, по който гледа на децата. В рязък контраст с позицията, заета от официални лица в края на 70-те години на миналия век, лидерите на страната сега се тревожат, че няма достатъчно родени бебета, за да поддържат населението.

През 2016 г. Китай премахна политиката за едно дете, а през 2021 г. Пекин официално преразгледа законите си, за да позволи на семейните двойки да имат до три деца .

През последните години китайското правителство също предложи данъчни облекчения и по-добро здравеопазване на майките, наред с други стимули, в опит да обърне или поне да забави спада на раждаемостта.

Но тези политики не са довели до устойчиво увеличение на раждаемостта и през 2023 г. общото население на страната е намаляло за първи път от 60 години.
 
Снимка: GettyImages