Всяка година от 2014 г. насам националният парк Катмай в Аляска е домакин на състезание за мечки, наречено Fat Bear 2023. Потребители от цял ​​свят гледат как мечки ловят сьомга и натрупват мазнини за зимата, а след това гласуват за „най-дебелата мечка в света“, успяла да качи най-много килограми.

Тазгодишното състезание вече приключи и обобщиха резултатите от състезанието - женската 128 Grazer спечели с голяма разлика. Резултатите показват, че тя успя да събере 108 321 гласа, докато най-близкият й конкурент, величественият мъжкар 32 Chunk, събра само 23 134 гласа. В резултат на това Гразър беше призната за "най-добрата дебела мечка на годината".

Мечката Гразър е смела кралица, която „не взема затворници, когато трябва да защити своите малки“. Нейното защитно майчинство през последните години й спечели добра репутация сред наблюдателите на мечки с орлови очи в Катмай, казват рейнджърите на националния парк.

Тази женска защитава, напада, но най-важното е, че върши отлична работа при улавяне на сьомга, пише IFLScience. Според рейнджърите на Catamay Park Grazer е „един от най-добрите риболовци на река Брукс“. Тази година уменията на мечката не я подведоха - тя успя да постигне максимална закръгленост преди началото на дългия зимен сън.

Нека отбележим, че най-близкият конкурент на победителя беше мъжкар на име Чънк, любимец на феновете от предишни години. Въпреки „ниско увисналия си корем“ и широките задни части, той все пак не успя да настигне шампиона.

Между другото, по-рано пазителите предположиха, че тазгодишният шампион може да бъде амбициозният новодошъл 806 Jr, който успя да увеличи теглото си с рекордните 7000% само за няколко месеца след раждането. Малкото обаче не достигна размера на по-възрастните мечки, но може би ще се представи добре догодина.