Украйна не се страхува от победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. Никой американски лидер няма намерение да помогне на автокрация като Русия да победи. Това заяви ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак в интервю за италианското издание Corriere della Sera.

Според него разговорът с Джо Байдън и Камала Харис по време на последното посещение на президента Владимир Зеленски е бил топъл, но преговорите с Тръмп също са преминали много добре.

„Присъствах, няма да давам подробности, беше при закрити врати, но мога да кажа, че се върнахме от Съединените щати уверени, че нито един от двамата кандидати не иска да остави Путин да спечели тази война и че военната подкрепа ще продължи“, каза Ермак.

Журналистът Лоренцо Кремонези отбеляза, че сред съюзниците е широко разпространено убеждението, че ако Украйна получи надеждна военна защита, ще бъде възможен териториален компромис за подписване на мир с Путин. В отговор Ермак отбеляза, че Зеленски никога не е говорил за териториален компромис, а само за необходимостта от приемане на международно признати граници.

"За нас Крим и Донбас остават украински, те не подлежат на обсъждане. Ние сме против замразяването на войната, вместо това искаме да я прекратим. Уверяват ни, че страните от Глобалния юг също осъждат руската инвазия и завземане на територия. Но за да започнем преговори, трябва да се върнем към ситуацията, която беше преди да се чуе първият руски изстрел в четири часа сутринта, тогава ще говорим как да върнем суверенитета до границите от 1991 г.“, обясни началникът на ОПУ.

Той каза още, че не го интересува какво казва Путин.

„Не можем да изградим мирно предложение под влиянието на тези, които искаха тази война. Ще бъдем готови да проведем международна конференция, когато се почувстваме силни, а също така ще имаме подкрепата на Глобалния Юг за преговори с Русия“, каза Ермак.

Според него работата по „Формулата на мира“ ще приключи в началото на ноември и тогава Зеленски „ще бъде готов да изслуша други инициативи, като тези на Китай, Бразилия, Южна Африка и др., за да ги интегрира в нашите.”

На въпрос дали компромисът може да се състои в това Украйна да преговаря с руснаците, без да е член на НАТО, но с обещанието, че ще стане такъв в бъдеще, Ермак отбеляза, че „нашият план гласи, че преди началото на преговорите ние искаме покана за членство в НАТО“, а Киев ще може да се присъедини след края на войната.