След масираните ракетни удари на руските въоръжени сили украинците трябва да бъдат подготвени за прекъсване на отоплението, електричеството и водоснабдяването. Това заяви заместник-началникът на кабинета на президента Кирило Тимошенко в ефира на националния телетон.

Според него масираните ракетни удари на руските въоръжени сили са довели до критична ситуация в украинската енергийна система, тъй като всеки регион на страната зависи един от друг.

Кирило Тимошенко предупреждава, че украинците трябва да бъдат подготвени за евентуално спиране на отоплението, електричеството и водоснабдяването.

Нови руски ракетни удари по различни райони на Украйна

„В резултат на ракетни атаки съоръженията на енергийната инфраструктура бяха повредени. По-специално, едно от съоръженията беше разрушено в Житомирска област, поради което някои райони на Житомир са без електричество и водоснабдяване. Николаев и инфраструктурни съоръжения също бяха обстрелвани. Днепър, имаше огромна атака „съоръжението на електроенергийната система е разрушено, така че градът ще има труден ден с електрозахранването в пиковите часове... В Киев имаше три удара в огромно съоръжение и няма електричество и водоснабдяване в Троещина и Левия бряг“, продължи зам.-началникът на ОП, коментирайки сутрешните ракетни удари на руснаците.

Днес руските сили нанесоха десетки ракетни удари над Западна и Северна Украйна

Тимошенко предупреди, че украинците скоро ще се изправят пред "трудни времена" с широко разпространени прекъсвания на тока, тъй като Русия се стреми да остави страната без електричество и отопление през зимата.

Припомняме, че сутринта на 18 октомври руските войски нанесоха масирани ракетни удари по Украйна, атакувайки енергийни и критични инфраструктурни обекти в различни региони. Компанията ДТЕК потвърди, че по време на нападението са пострадали две топлоелектрически централи. Един служител на енергийната компания е починал от раните си, а други шестима са настанени в болница.

Превод: GlasNews