Куба проведе в неделя референдум за приемане на нов семеен кодекс. Той приравнява еднополовите бракове с традиционните, позволява на еднополовите двойки да осиновяват деца и легализира безплатното сурогатно майчинство.

Към момента приключва обработката на бюлетините. Вече е известно , че поне 66% от избирателите са гласували за новия кодекс. За положително решение на референдум са необходими поне 50% от гласовете.

Президентът на Куба Мигел Диас-Канел каза, че не се съмнява, че мнозинството от кубинците ще подкрепят семеен кодекс, който признава многообразието на хора, семейства и вярвания. Освен това актуализираният документ дава на бабите и дядовците повече права спрямо внуците, засилва подкрепата за възрастните хора и въвежда законови мерки срещу насилието, основано на пола.

След революцията от 1959 г. в Куба хомосексуалността често се разглежда като проява на капиталистическо влияние, ЛГБТ хората са преследвани и изпращани на „превъзпитание“ в трудови лагери. Тази практика продължава до 1968 г. През 1986 г. Националната комисия за сексуално образование обяви, че признава хомосексуалността като вродено и непроменимо свойство, а през 1988 г. в Куба беше въведен отново закон от 1938 г., забраняващ дискриминацията въз основа на сексуална ориентация.