В Италия учените бият тревога за нарастване на случаите на опасна треска от денга в популярния курортен регион Марке, разположен на адриатическото крайбрежие.

Само в малкия град Фано има повече от 100 потвърдени случая на болестта, известна още като „треска на счупени кости“ поради силна болка и спазми при някои пациенти, от средата на август 2024 г., пише Euractiv, цитирайки изявление от местните власти. От тях 35 пациенти са имали нужда от хоспитализация.

Междувременно учените все още се опитват да разберат защо този крайбрежен град с 60 000 души бе засегнат толкова силно.

„За щастие зоната на заразяване е много малка, тъй като комарите имат ограничено движение от 200 метра“, казва Флавия Рикардо, ръководител на изследването в отдела по инфекциозни болести на Националния институт по здравеопазване.

Страната не е регистрирала смъртни случаи тази година, но лекарите са загрижени, че картината може да е по-лоша, отколкото изглежда, като много асимптоматични случаи остават неотчетени.

„Ситуацията е извън контрол, инфекциите са поне двойно повече (от тези, които се съобщават официално). Да се ​​надяваме, че зимата ще дойде скоро“, написа във Фейсбук Роберто Буриони, професор по вирусология в миланския университет Сан Рафаеле.

Припомяме, че в началото на лятото на 2024 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) обяви бързо нарастване на броя на случаите на треска денга в цяла Европа поради разпространението на азиатските тигрови комари, които разпространяват това опасно заболяване. Общо предупреждение е издадено за 11 европейски страни.

Нещо, което използваме всеки ден, може да е магнит за комарите

Превод: GlasNews.bg