Ирански „двоен агент“, който проникна в терористичната група Хизбула, помогнал на израелската армия да открие лидера на групата Хасан Насрала.

Информацията е помогнала на ИД да ликвидира екстремиста, пише френският вестник Le Parisien, позовавайки се на източник от ливанските служби за сигурност. На 27 септември Насралла присъствал на погребението на командващия военновъздушните сили на Хизбула Мохамед Хюсеин Срур, който беше убит при въздушен удар на ИД. Церемонията се проведе в района Харет Хрейк близо до подземния команден център на групировката.

Израелски изтребители F-35 с разбиващи бункери бомби стояли в засада и чакали целта да пристигне в щаба. Иранската "къртица" сигнализирала на израелските военни за пристигането на Насралла следобед.

„Израелците направиха всичко възможно, не искаха да пропуснат целта си“, коментира източник от ливански служби за сигурност в деня след смъртта на Насралла.

Лидерът на терористите бил докаран в щаба с колата на иранския генерал-майор Абас Нилфорушан, заместник-ръководител на силите Ал-Кудс, елитна част от Корпуса на гвардейците на ислямската революция. Освен Насралла, още 12 командири участвали в спешната среща на Хизбула и пилотите изчакали, докато всички се озоват в една стая. След това върху командния център на Хизбула бяха хвърлени шест въздушни бомби, всяка тежаща два тона.

Хората, отговорни за изпълнението и предаването на инструкциите на шиитския лидер, загубили връзка с него веднага след експлозията:

"Никой не е успял да го намери или да се свърже с тези, които са го придружавали. Това е най-голямата атака, която сме виждали от 2006 г.", каза източник, близък до Хизбула.

Експлозията е била чута в центъра на Бейрут и всичко, което е останало от сградите, които са я съставили, са руини в средата на гигантски кратер с дълбочина 30 м. Още две съседни сгради също са били взривени.

Нека припомним, че The Wall Street Journal писа, че след ликвидирането на Насралла Хизбула е изправена пред критичен избор: ескалация или сдържане в конфликта с Израел. В групата има разцепление: някои от нейните членове настояват за агресивен отговор, а ръководството се страхува от пълномащабна война.