Най-малко четири болници в Ливан обявиха в петък, че спират работа поради израелски удари, а здравна организация, свързана с Хизбула, каза, че 11 парамедици са били убити през последните 24 часа.

Четирите затваряния се случиха на фона на двуседмичните израелски удари по болници и здравни работници в Ливан, в резултат на които бяха затворени най-малко 37 заведения и загинаха десетки медицински служители, според данни на Световната здравна организация.

Късно в петък вечерта израелската армия излезе с изявление, в което се твърди, че Хизбула използва медицински превозни средства за транспортиране на бойци и оръжия, предупреждавайки, че ще удари всяко превозно средство, за което подозира, че се използва за военни цели.

Болничен персонал в Южен Ливан заяви пред Би Би Си, че здравни заведения, лекуващи ранени цивилни, са били ударени от директни израелски удари.

Д-р Мунес Калакиш, директор на правителствената болница Марджаюн в Южен Ливан, каза, че болницата не е имала друг избор освен да затвори в петък, след като въздушен удар удари две линейки на входа на болницата в петък, убивайки седем парамедици.

„Медицинските сестри и лекарите бяха ужасени“, каза той. "Опитахме се да ги успокоим и да продължим да работим, но не беше възможно."

Директорът на спешната помощ на болницата д-р Шошана Мазраани каза, че е седяла в предната част на сградата, когато е станал ударът. Тя каза, че е чула виковете на парамедиците, които са били ударени, и е хукнала към повредените линейки, но е била предупредена да стои настрана от колеги, страхуващи се от последваща атака.

Болницата в Марджаюн вече висеше на косъм, каза д-р Мазраани, с основен екип от само 20 лекари, останали от обичайните 120 души персонал на центъра. Затварянето в петък беше „трагедия за региона“, каза тя.

Други болници продължаваха със силно ограничени услуги. Д-р Мохамед Хамадех, директор на болницата в Тебнине, каза в петък, че израелски удар наблизо е разтърсил сградата.

„Взривът беше много близо“, каза той. „Все още се опитваме да оперираме, но не можем да напуснем пределите на болницата, защото е твърде опасно.“

Късно в петък вечерта болницата Salah Ghandour в Bint Jbeil обяви, че е затворена, след като е била „яростно обстрелвана“ след заповед на израелската армия за евакуация.

Израелската армия каза, че е атакувала джамия в съседство с болницата, която според нея се използва от бойци на Хизбула.