Украйна може да се опитва да провокира Русия да използва ядрено оръжие. Това мнение изрази в интервю за телевизионния канал "Россия" президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Първо, беларуският лидер заяви, че военната операция в Курска област на Русия ще доведе до ескалация на пълномащабна война в Украйна. Подобна маневра е опасна, защото ескалацията ще бъде опит Москва да бъде тласната към асиметрични действия, включително използването на ядрени оръжия. 

Световната общност е формирала негативна представа за ядрените оръжия, подчертава Лукашенко

"В Украйна биха били много щастливи, ако Русия или ние използваме тактическо ядрено оръжие. Тогава едва ли ще ни останат съюзници, няма да останат дори съчувстващи страни", отбеляза Лукашенко.

В световната общност, както каза президентът на Беларус, се е формирал негативен имидж към ядрените оръжия и затова Западът иска да „накара Русия да предприеме тази стъпка“.

Припомняме, че киберспециалисти на украинското разузнаване и хакери от VO Team успяха да парализират работата на руското предприятие Vega в Челябинска област, което разработва ядрени оръжия. В резултат на атаката специалистите са получили лични данни на служители и важни документи.