Млада жена от Халифакс, която водила таен „двоен живот“, бе вкарана в затвора за извършване на измама, с която ощетила семейството си и приятели с близо половин милион паунда.

29-годишната Анабел Алън - майка на две деца, използвала работата си в Lloyds Bank, за да подмами приятели и семейство – включително собствения си брат – да инвестират във фалшива схема за акции.

„Трудолюбивата, весела, ентусиазирана и дружелюбна“ да се представяла като обикновена майка, но тайно използвала „сложни“ методи, за да измами най-близките си хора.

Според нейния профил в LinkedIn Алън е започнала работа като специалист в Lloyds Banking Group през септември 2015 г.

В профила си тя описва себе си като „ентусиазиран и приятелски настроен човек“, който има „жажда за нови знания“ и казва, че обича да танцува, ходи на фитнес, кара ски и да се среща с приятели.

Но зад маската на щастлима млада жена се крие много по-мрачна личност, която се потънала в дългове, за да подхрани своята „ страст към парите“.

За да подхрани пристрастяването си, Алън разработи сложна измама, за да подмами семейството и приятелите си да предадат трудно спечелените си пари, вкарвайки собствения си брат в съда заради дълг на стойност £16 600. Алън тайно изтеглила заеми на негово име без мъжът да знае.

Но в крайна сметка мрежата от лъжи на Алън се разпаднала и тя вече е осъдена на четири години затвор, след като призна за измама в Кралския съд на Брадфорд.

Съдът разбра как между 2017 г. и 2019 г. Алън е използвала своята позиция в център за данни на Lloyds Bank, за да създаде „подробна и убедителна“ схема за фалшиви акции.

Чрез фалшифициране на подписи и създаване на фалшиви писма, за които се твърди, че са от полиция и адвокати, тя е успяла да получи около £500 000 неправомерно придобити печалби.

Около £300 000 от откраднатите пари оттогава са върнати – въпреки че £167 796 все още са в неизвестност.

В съда адвокатът на Алън, записващият Брайън Кокс Кей Си обясни как тя е изпаднала в „омагьосан кръг от дългове“, след като е взела заем до заплата, когато е била на 18 години, пише Metro.

Той добавя: „Когато сте получавали оплаквания, вие сте подмамвали хората със сложни извинения. Това бяха хора, които познавахте, с които сте били в редовен контакт, и способността ви да извършите това престъпление показва висока степен на безчувственост и незачитане на живота на други хора, с някои от които твърдите, че сте в приятелски отношения.

„Вие мамехте хората и ги подвеждахте да се разделят със значителни суми пари.“

Превод: GlasNews.bg