В популярния туристически град Лопбури (Тайланд) маймуни организираха масово бягство от общинския приют за животни, където бяха държани повече от 300 примати от пазара Manora, и почти превзеха местното полицейско управление. 

Около 30 маймуни успяха по някакъв начин да се освободят от загражденията си и се озоваха на улицата на курорта, след което се опитаха да превземат намиращия се наблизо полицейски участък, пише Thaiger. Служителите на реда трябваше да затворят плътно всички прозорци и врати, за да попречат на приматите да влязат в сградата.

След оглед на заграждението се оказало, че животните са направили пролука в оградата с ширина около 20 сантиметра и са избягали през нея. Според експерти един от лидерите на глутницата е ръководил бягството.

Маймуни избягали от приют в Тайланд, залавяне на полицейски участък, любопитство, снимки, животни, глутница приматиЦял екран
Маймунски бунт в Тайланд Снимка: The Thaiger

Властите посъветваха жителите на близките райони да затворят домовете си, за да попречат на маймуните да се скрият там, докато не бъдат заловени. Те бяха посъветвани да останат и внимателни.

Между другото, много местни жители хранят приматите, но поради това последните са станали толкова нагли, че открито нападат хората, отнемат храната им, увреждат имуществото им и ги хапят. През пролетта властите започнаха масово да събират макаци и да ловят особено агресивни от тях.

Превод: GlasNews