Преди дни стана беше обявено, че в резултат на атака на руските въоръжени сили срещу щаба на Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната в Киев, началникът на отдела - Кирил Буданов, е тежко ранен.

Съобщава се, че той незабавно е бил евакуиран първо във военна база в Полша, а след това с американски специален полет за лечение в Берлин.

Информация за полета на самолета се появи на сайта Flightradar.

Междувременно бившият депутат от Върховната рада Иля Кива съобщи в канала си в Telegram, че Буданов е починал от нараняванията си, без да дойде в съзнание. Съобщението се появи вчера вечерта, 17 юни.

Кива обясни, че засега тази информация не е официално разпространена, тъй като Киев мисли какво да прави с нея. 

„... те определено ще скрият този факт възможно най-дълго“, каза Кива.

Въпреки тази публикация в Киев казаха, че Буданов е повече от добре.

„Буданов е жив. Весел. Свеж. В Киев“, написа украинският журналист и блогър Анатолий Шарий в своя Telegram канал.

Трябва да се отбележи, че на фона на подобни съобщения представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрей Юсов заяви, че през последните години най-малко 10 пъти е имало покушения над Буданов. Нито едно от тях обаче не е завършено успешно. Юсов изобщо не коментира съобщенията за смъртта на Буданов.

„Отличен бизнес, отлично здраве, добър апетит“, коментира Юсов поредната "руска фантастика".

Той допълни, че преди около 10 минути е разговарял с Буданов, който е "пълен с планове, всички на работа, много малко свободно време, огромен брой задачи".

Британското издание The Daily Telegraph съобщи, че не разполага с информация за здравословното състояние на началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов.

В статията се отбелязва, че представители на ведомството, контролирано от Буданов, в коментар за изданието заявили, че началникът на ГУР е жив и здрав, като по този начин опровергали твърденията на някои руски медии, че Буданов е бил сериозно ранен. В същото време, както се отбелязва в публикацията, служителите на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна не са предоставили никакви доказателства.

Превод: GlasNews