Въпреки факта, че в Украйна обемът на продажбите на автомобили е намалял наполовина в сравнение с 2021 г., покупката на луксозни автомобили е достигнала, а понякога дори надхвърлила предвоенните цифри отпреди три години, пише "Икономическа истина".

Луксозните супер- и спортни коли са търсени сред украинските милионери. Например украинският предприемач Александър Слобоженко се похвали в социалните мрежи с покупката си на McLaren 720S Spider по време на войната, която струва около 300 хиляди долара.

Също така нов суперавтомобил Lamborghini Huracan за 280 хиляди долара и хибридно купе BMW i8 за 100 хиляди долара бяха закупени от блогъра и инвеститора в криптовалута Дмитрий Хиценко.

Криптомилиардерът Михаил Романенко закупи суперавтомобил Bugatti Bolide на стойност 4,6 милиона долара през 2023 г., а също така стана собственик на още по-скъп Bugatti Centodieci, чиято цена е над 10 милиона долара и само 10 от които бяха произведени.

Междувременно, както пише изданието, все още нито едно Bugatti не е регистрирано официално в Украйна, въпреки че регистрираният в чужбина модел Veyron Grand Sport Vitesse WRC е бил виждан повече от веднъж по улиците на Киев.

Колко ултраскъпи коли са регистрирани в Украйна от началото на 2024 г.?

Както пише изданието, нивото на първа регистрация на скъпи автомобили през 2024 г. е дори по-високо, отколкото за същия период на 2021 г. Например от началото на 2024 г. в сервизните центрове на Министерството на вътрешните работи в Украйна са регистрирани петдесет луксозни автомобила.

Най-скъпите автомобили в списъка са:

7 Maserati Ghibli (приблизителна цена: $215 хиляди);
5 Bentley Continental GT (на цена $220 хиляди);
3 Rolls-Royce Spectre 2024 (на стойност $440 хиляди).

Въпреки това все повече супер- и спортни автомобили се регистрират първо в Украйна като употребявани, поради което цената им може да бъде с 20-40% по-ниска. Сега броят на такива употребявани автомобили се е увеличил с 30%.