22-годишният Бен Макмеън от Мелбърн, Австралия, който претърпя ужасна автомобилна катастрофа, изненада лекарите и семейството си, когато внезапно проговори китайски, след като излезе от кома.

Младият мъж преди това е учил чуждия език в училище, но не е завършил курса. Според медицинската сестра той се събудил и й проговорил на китайски, като поискал хартия и химикал, за да напише трогателно съобщение до родителите си: „Обичам майка си, обичам баща си, ще се оправя“.

„Казаха ни, че Бен излиза от кома, но говорейки на китайски, бяхме много притеснени“, спомня си този ден бащата на момчето пред Daily Mail.

Самият Бен призна, че не е осъзнал, че говори чужд език, защото това се е случило „от само себе си“. Отнело му няколко дни, за да си спомни родния си английски.

Мъж се събуди от кома и започна да говори китайски, аномалия, странности, нарушения, мозъчна функция, снимки, невероятни историиЦял екран
Бен Макмеън изведнъж проговори китайски Снимка: Channel Ten's The Project

Невероятният инцидент отвори нови възможности за Макмеън: човекът започна да води обиколки на китайски и да води собствена телевизионна програма. Сега живее в Шанхай и учи търговия.

Между другото, Бен претърпял инцидента през 2014 г. Колата му е ударена от камион, който минал на червено. Шофьорът е получил около дузина счупени кости и мозъчно сътресение.

Неврологът Панкадж Сах от института в Куинсланд предполага, че това се е случило поради увреждане на частта от мозъка, която отговаря за речта. Това явление се нарича ксеноглосия и се проявява по време на период на променено съзнание, което включва кома.

Мъж се събуди от кома и започна да говори китайски, аномалия, странности, нарушения, мозъчна функция, снимки, невероятни историиЦял екран
Удивителен инцидент отвори нови възможности за Макмеън Снимка: Channel Ten's The Project

Подобни случаи са се случвали и преди: през 2010 г. момиче от Хърватия изведнъж проговори немски, а през 2013 г. ветеран от Съединените щати се събуди, знаейки шведски.