40-годишният Дайсуке Хори от префектура Хиого в западна Япония спи само по 30 минути всеки ден в продължение на 12 години в опит да "удвои" живота си, твърдейки, че това го е направило по-ефективен на работа. 

Хори е предприемач, който обича музиката, рисуването и машинния дизайн. Мъжът казва, че е тренирал мозъка и тялото си да функционират нормално при минимален сън и никога не се чувства уморен. Той започна да намалява съня преди 12 години, за да има повече активни часове на ден. Сега той спи до 30-45 минути на ден, пише SCMP.

„Ако тренирате или пиете кафе един час преди хранене, можете да избегнете сънливост“, казва той.

През 2016 г. Хори основа Японската образователна асоциация за хора с кратък сън, където преподава уроци по сън и здраве.

„Хората, които се нуждаят от постоянна концентрация на работа, се възползват от качествения сън, а не от дългия сън. Например, лекарите и пожарникарите имат по-кратки периоди на почивка, но в същото време поддържат висока работоспособност“, отбелязва японецът.

Мъж спи 30 минути на ден, 12 години спи 30 минути, кратък сън, колко малко сън, здраве, мъжки сън, нов начин на сънЦял екран
Един ден Хори спал само 26 минути и се събудил пълен с енергия. Снимка: Weixin

Японският телевизионен канал Yomiuri TV проследи Хори в продължение на три дни в риалити шоу, наречено "Ще дойдеш ли с мен?" Един ден Хори спал само 26 минути и естествено се събудил пълен с енергия. След закуска той отишъл на работа и по-късно посетил фитнеса.

В онлайн резюмето на Хори се казва, че той е обучил повече от 2100 студенти на ултракратък сън. Едно момиче каза пред телевизионния канал, че е намалило времето си за сън от осем часа на 90 минути след тренировка и се придържа към този режим от четири години, поддържайки кожата и психическото си здраве в отлично състояние.

Това явление предизвика бурни дискусии в социалните мрежи.

„Той е истински майстор на управлението на времето, аз също искам да се науча как да спя по-малко и да работя по-ефективно“, пише един от коментаторите.