Съд в Милано осъди журналистка да заплати на италианската премиерка Джорджа Мелони обезщетение в размер на 5000 евро за това, че се е подиграл с ръста й в публикация в социалните мрежи, съобщиха информационна агенция ANSA и други местни медии.

Журналистката Джулия Кортезе получи и условна глоба в размер на 1200 евро за подигравка в социалната мрежа "Екс" през октомври 2021 г. относно височината на Мелони, която беше определена като „бодишейминг".

В отговор на публикация на Ройтерс за присъдата Кортезе написа в "Екс" в четвъртък: „Италианското правителство има сериозен проблем със свободата на словото и журналистическото несъгласие".

Мелони беше започнала съдебни действия срещу журналистката, след като двете жени се сблъскаха в социалните мрежи преди три години.

Мелони, чиято крайнодясна партия „Братя на Италия" по това време беше в опозиция, направи изключение, когато Кортезе публикува подигравателна нейна снимка със снимка на покойния фашистки лидер Бенито Мусолини на заден план.

Кортезе отговори с още туитове, включително един, който се превежда така: „Не ме плашиш, Джорджия Мелони. В края на краищата, ти си висока само 1,2 метра. Дори не мога да те видя."

В сайтовете на различни медии ръстът на Мелони е посочен между 1,58 м и 1,63 м.

Кортезе може да обжалва присъдата, а адвокатът на Мелони заяви, че премиерът ще дари за благотворителност всяко обезщетение, което евентуално получи.

В четвъртък, пишейки на английски език в "Екс", Кортезе заяви, че това е тежко време за независимите журналисти в Италия.

„Да се надяваме на по-добри дни занапред. Няма да се откажем!", добави тя.

Големият брой съдебни дела, заведени срещу журналисти, беше посочен тази година от организацията „Репортери без граници", която понижи Италия с пет места до 46-то в своя Световен индекс за свобода на печата за 2024 г.

Мелони не е новак в изправянето на журналисти пред съда. Миналата година съдът в Рим глоби автора на бестселъри Роберто Савиано с 1000 евро плюс съдебни разноски, след като през 2021 г. той я обиди по телевизията заради твърдата ѝ позиция по отношение на нелегалната имиграция.