Министерството на енергетиката на Украйна закупи оборудване руско производство чрез посредници в България. Това съобщи народната депутатка от Голос Юлия Клименко по телевизионния канал Еспресо.

Става дума за оборудване, необходимо за доизграждане на енергоблокове на Хмелницката АЕЦ. По думите й частта, която е била планирана за закупуване, вече е в Украйна.

Клименко каза, че има „сериозни подозрения, че Министерството на енергетиката е под руско влияние“. Тя припомни, че Андрий Деркач, бивш депутат, когото НАБУ обвини в държавна измяна през 2022 г. и го обяви за издирване, е имал значително влияние върху украинския енергиен сектор, по-специално върху Енергоатом.

„Неговият пряк помощник Бояринцев, който е избягал от Украйна, е работил в „Енергоатом“. Галущенко (министър на енергетиката на Украйна – бел. ред.) и Бояринцев са бивши сътрудници, мисля, че не само сътрудници. Какво правят нашето контраразузнаване, разузнаването и СБУ конкретно в енергийния сектор, който е ключов за националната сигурност? Защо все още имаме помощници на Деркач там, защо се управлява неефективно, непрозрачно, с големи скандали и подкупи, е въпрос към сегашното правителство“, отбеляза Клименко.