14-годишно момче е починало от подуващ мозъка прилепен вирус - Нипа, който по-рано е бил категоризиран от Световната здравна организация (СЗО) като „приоритетен патоген“ с пандемичен потенциал.

Момчето е от щата Керала в Индия, а здравният министър на щата в изявление каза, че сериозна заплаха няма и че ситуацията ще бъде наблюдавана през следващите дни. Контактни на момчето са 214 души, сред тях 60 са в категорията с висок риск - което означава, че те са изложени на по-голям риск да се разболеят сериозно, ако се заразят с болестта. 

Смъртността за този вирус варира от 45 до 75 процента, а от тези, които го преживеят, около 20 процента остават с дългосрочни неврологични състояния. Тежък мозъчен оток, гърчове и повръщане са само част от симптомите на болестта на вируса Нипа. Според СЗО тя може да протича и безсимптомно и да доведе до сериозни дихателни проблеми и енцефалит. Няма налични лекарства или ваксина за лечение на вируса. Инкубационният период на вируса е 45 дни, експертите все още не знаят със сигурност дали заразен човек може да разпространи инфекцията през този период. Вирусът е способен да произвежда и голям брой мутации.

Вирусът може да се предава от прилепи на хора чрез контакт със заразени секрети на прилепи – например чрез консумация на суров сок от финикова палма. Нипа може да се разпространи и върху домашни животни, особено прасета, и да причини заболяване в тези популации. Може да се предава и чрез близък контакт със заразени пациенти.

Вирусът засяга предимно Бангладеш, където епидемии се появяват почти всяка година. Твърди се, че части от Керала в Южна Индия са най-застрашените в световен мащаб за вируса. Разследване, публикувано от Reuters миналата година, установява, че Керала, която е тропическа държава и в която се случва бърза урбанизация и загуба на дървета, създава „идеални условия за появата на вирус като Напах“. Миналата година властите в щата затвориха училища и офиси, след като потвърдиха пет случая.

На този фон, друг вирус е причината за смъртта на 15 бебета, отново в Индия. Чандрипура, както е наречен, се разпространява от комари и кърлежи, като атакува мозъка, причинявайки остър енцефалит и засега няма специфично лечение. Симптомите на заболяването първоначално могат да бъдат подобни на грипа: треска, главоболие и хрема. И след това - повръщане, конвулсии, объркване и дори кома, съобщава The Times of India.

Превод: GlasNews.bg