Москва отне акредитациите на шестима британски дипломати, обвинявайки ги в шпионаж, предаде Ройтерс, като се позова на днешно изявления на Федералната служба за сигурност на Русия.

ФСС не споменава нито едно от имената на въпросните хора, но заявява, че действията им застрашават сигурността на Русия, уточнява агенцията.

Според информацията на ТАСС шестимата са сътрудници на посолството на Великобритания в Москва.

Дипломатическо напрежение неочаквано се появи и по оста Италия-Русия. Москва обяви журналист и оператор на обществената медия РАИ (RAI) за издирвани лица, обвинени в нелегално влизане в страната миналия месец. В списъка фигурират и други чуждестранни журналисти.

Обвинението се отнася за периода, в който украинските войски проникнаха в района на Курск. То засяга журналистката на РАИ Стефания Батистини и оператора Симонe Траини.

Външният министър на Италия Антонио Таяни каза, че е извикал руския посланик в Италия Алексей Парамонов в министерството за да изрази "изненада" от това, което Таяни определи като "странно решение".

Днес се очаква да има среща между Тайни и руския посланик, съобщава информационната агенция Agenzia nova, цитирайки съобщение на РАИ. В него медията определя решението на руското вътрешно министерство за "акт на нарушение на свободата на информацията".

Посочва се, че журналистката и операторът са изпълнили работата си като свидетели на събитията образцово и обективно и, че РАИ ще продължава да изпълнява ролята си на обществена медия благодарение и на смелата дейност на своите журналисти, запазвайки си правото да работи на всяко място в защита свободата на информацията.