Войник, който се смяташе за изчезнал, се появи на украинските позиции. Той прекара 8 дни под носа на врага. В нощта на 6 юли военнослужещ от Силите за отбрана с позивна "Буревий" написа това в своя телеграм канал.

„Едно от изчезналите по време на щурма момчета, които за съжаление „погребахме“, просто се придвижи до позициите ни жив“, съобщи военният.

В публикацията се казва, че на изчезналия защитник са му отнели осем дни, за да се измъкне от вражеските позиции. „Буревий” сподели, че това е виждал само по филмите.

Осем дни под носа на врага: подробности за "чудото" от фронта

На 6 юли сутринта "Буревий" сподели подробности за събитието, което нарече чудо. Той отбеляза, че подобен случай е първият в бригадата по време на пълномащабна война с Руската федерация.

„Обикновено чакат 1-2 дни и ако боецът не се върне, то в около 90% от случаите това е мъртвец, до чието тяло все още не може да се приближи, или само в 10% от случаите – затворник“, обясни боецът.

По думите му след един-два дни след изчезването на воин близките му вече са уведомени.

Защитникът, който изчезна за осем дни, получи удар от снаряд и почти "избяга" при руските нашественици, но успя да намери изоставени мазета и остана да се крие там.

„Той е нямал храна и вода в продължение на осем дни, така че търсел поне малко храна в изоставени къщи“, каза Буревий.

По време на престоя си извън украинските позиции войникът чул гласовете на руските военни, които били на по-малко от 100 метра от него - в съседни къщи.

„Просто се молех да не го намерят“, добави Буревий.

Към момента на публикацията няма официално потвърждение на тази информация от командването на Украйна.