Украинският президент Владимир Зеленски обяви нова кадрова рокада във Въоръжените сили на Украйна, като командващият Обединените сили Юрий Содол ще бъде заменен от Андрей Гнатов. Това става ясно от негово обръщение, публикувано в социалните мрежи на 24 юни вечерта.

Зеленски проведе среща с военното ръководство сутринта. На нея присъстваха главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски, началникът на Генералния щаб Сергей Шептала и министърът на отбраната Рустем Умеров. Сред темите за обсъждане бяха и „кадрови въпроси” в армията.

„Реших да заменя командващия Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Юрий Содол с бригаден генерал Андрей Гнатов“, каза президентът.

Съответните укази от 24 юни 2024 г. се появиха на сайта на кабинета на президента.

Юрий Содол, Содол, освобождение на Содол, освобождение на Содол, Андрей Гнатов, Гнатов, Обединени сили, Зеленски, Зеленски новини, украинските въоръжени сили

С какво беше известен Содол?

Юрий Содол беше назначен за командващ на Обединените сили на 11 февруари. Това се случи на фона на назначаването на нов главнокомандващ - Александър Сирски - и формирането на нов екип чрез поредица от рокади . До този момент длъжността се изпълняваше от Сергей Наев, който беше уволнен на 10 февруари.

Содол, генерал-лейтенант и участник в АТО, беше командир на 25-та отделна въздушнодесантна бригада. Преди това той беше заместник-командир на Десантно-десантните сили и ръководеше Корпуса на морската пехота. Има званието Герой на Украйна, както и ордени „За храброст“ 3-та степен, Богдан Хмелницки 3-та степен и медал „За военна служба на Украйна“.

Юрий Содол, Содол, генерал Содол, командир СодолЦял екран
Снимка от Юрий Содол Снимка: Ukrainer

На 22 юни народният депутат Маряна Безуглая обвини Содол в загуба на позиции в посока Торецк в Донецка област и пиянство по време на пробива на руските въоръжени сили.

„Ден преди евентуален пробив, Содол отстранява бригадата, която вече е претърпяла загуби и има намалена боеспособност, така че не е далеч от достигането на магистралата в Шуми”, отбеляза тя.

Началникът на щаба на бригадата "Азов" на Националната гвардия Богдан Кротевич каза, че е подал изявление в Държавното бюро за разследване, призовавайки за разследване на Содол. Според съобщения в медиите военният е заподозрял командира в превишаване на правомощията и некомпетентност, което е довело до загуби.

„Написах писмо до Държавното бюро за разследване, призовавайки за започване на разследване срещу един военен генерал, който според мен е убил повече украински военен персонал, отколкото който и да е руски генерал, срещу когото не ме интересува дали ще започнат разследване аз и не ме интересува дали ще ме вкарат в затвора”, подчерта Кротевич.

Какво се знае за Гнатов?

Бригаден генерал Андрей Гнатов е завършил Харковския институт за танкови войски. От 2016 до 2018 г. той ръководи щаба на 36-та отделна бригада морска пехота, а от 2018 до 2021 г. - самата бригада.

През 2022 г. Гнатов става заместник-командир на войските на ОК „Юг“, а през юни същата година получава званието бригаден генерал и шеврон от Зеленски. През 2022 г. той успя да ръководи защитата на Николаев и да стане един от командирите на освобождението на Херсонска област.

Андрей Гнатов, ГнатовЦял екран
Снимка Андрей Гнатов Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

През 2023 г. генералът ръководи отбраната на Бахмут. Той беше и един от офицерите, които формираха части на обновения корпус на морската пехота от части, напуснали окупирания Крим. Има медал „За военна служба на Украйна“, орден „Богдан Хмелницки“ 3-та степен и награда „Кръст за военна заслуга“.