Парламентарната асамблея на Съвета на Европа днес прие резолюция „Спешен призив към Европа и нейните партньори да обмислят незабавни и дългосрочни политически решения в подкрепа на разселените хора в Украйна“.

В документа се говори за дългосрочна подкрепа както за бенефициенти на временна закрила в европейски страни, така и за вътрешно разселени лица (ВРЛ). Резолюцията беше подкрепена от 56 делегати.

Според документа дългосрочните програми за подпомагане на ВРЛ трябва да включват финансова помощ за улесняване на достъпа до социални жилища и заеми за реконструкция на частни жилища.

Също така е важно да се предостави приоритетна финансова подкрепа под формата на микрофинансиране или нисколихвени кредитни линии.

За украинците, които са извън страната и се ползват с временна закрила в Европа, държавите-членки на Европейския съюз трябва да осигурят правото на пребиваване и защита. След три години в приемащата страна украинците трябва да получат законно право на постоянно пребиваване.

Освен това ПАСЕ подкрепи изплащането на пари на украинците, за да се върнат в Украйна.

„Асамблеята отбелязва, че завръщането на разселените лица по домовете им не може да се случи веднага и може да изисква години на подготовка, която трябва да започне сега. Завръщането, разбира се, ще включва предоставяне на финансова помощ за презаселване, както трябва да бъде решен и въпросът за помощта за презаселване и реинтеграция за определен период“, се казва в текста.