Група от петима венецуелски наблюдатели на изборите на 28 юли се укриват в тясна стая в Кукута, Колумбия, на границата с Венецуела. Те бяха сред първите политически изгнаници, избягали от страната в дните след изборите.

Всеки човек беше набелязан заради ролята си като доброволец за опозицията, която се обедини, за да победи авторитарния президент на страната Николас Мадуро.

Първоначално Мария Корина Мачадо беше кандидат за президент на опозиционната партия, докато през януари висш венецуелски съд не и забрани да се кандидатира. След това тя подкрепи Едмундо Гонсалес и оглави обединена партия, която започна да набира наблюдатели за изборите, които ще имат задачата да събират и валидират резултатите от гласовете от хиляди секции в цялата страна.

„Секция след секция, от всяка секция за гласуване, ние събрахме всички отчети“, каза един от координаторите за наблюдателите на изборите, който поиска да бъде наричан Антъни. 

Мадуро беше обявен за победител в националните избори въпреки огромните доказателства, които до голяма степен бяха събрани и публикувани онлайн от наблюдатели на изборите като Антъни. Опозицията успя да събере резултати от 83 процента от избирателните секции и в тези секции Гонзалес печели най-малко 67 процента от гласовете.

„Поискахме резултатите и те казаха: „Какви резултати?“, каза Антъни, добавяйки, че служителите на Мадуро след допитването са ги заплашили. "За съжаление, те не даваха протоколите", каза той за тези липсващи 17% от секциите.

В резултат на протестите и гражданските вълнения, които последваха изборите, правителството на Мадуро и групите от неговите ключови паравоенни сили, започнаха национална кампания за преследване срещу опозицията и техните поддръжници. Мадуро обяви операция "Чук-чук", която започна с издирването на хора като Антъни, които да бъдат арестувани и обвинени в тероризъм – обвинение, което може да носи до 30 години затвор. Към петимата са отправяни и заплахи за смърт и са били откривани стрелби по домовете им.

Въпреки че са стигнали до колумбийската страна на границата, доброволците на изборите, интервюирани от The New York Times, живеят в състояние на паника. „Тук сме на границата“, каза друг наблюдател на изборите. „Не е безопасно. Ние сме само на една крачка от Венецуела. Те имат способността да правят каквото си поискат.”

В момента те са в процес на искане на закрила за политическо убежище в Колумбия и обсъждат как биха могли да стигнат до Съединените щати и да поискат убежище там, ако Мадуро се задържи на власт за още един шестгодишен мандат.

Според венецуелските власти Гонзалес е избягал от Венецуела на 7 септември, търсейки убежище в Испания, след като върховен съд издаде заповед за арест няколко дни по-рано.

Съединените щати, заедно с много други страни, продължиха да настояват правителството на г-н Мадуро да публикува резултатите от изборите. Те също така призоваха за „незабавно и безусловно“ освобождаване на тези, които са били несправедливо задържани.

Към 9 септември повече от 1600 души са били арестувани или задържани след изборите през юли, сочи доклад на венецуелски правозащитни организации, други пък 23 души са били убити.