Най-големият круизен кораб в света, Icon of the Seas, който тръгна на първото си плаване през януари, се запали, докато е акостирал в Коста Мая, Мексико. Представители на Royal Caribbean съобщиха, че пожарът е бил бързо потушен. Повече подробности за този инцидент се обсъждат в публикацията в блога на Royal Caribbean.

Според очевидци в даден момент целият кораб е загубил ток, което е повлияло на работата на асансьорите, климатиците, сервизите и кабините.

Цял екран
Най-големият в света круизен кораб Icon of the Seas Снимка: ONLY in DADE

Говорител на Royal Caribbean Group потвърди, че корабът е загубил захранване в резултат на пожара, но всички необходими процедури за безопасност са били спазени и екипажите са успели "бързо да потушат огъня". Първо включили резервното захранване, а след това основното.

Във видео, публикувано в социалните медии, се вижда как пожарникарите слизат по стълбите, докато по високоговорителя се чува съобщение за спешност.

„Сега съм на кораба, токът спря за 20 минути, чух викове по интеркома: „Браво, браво“. Инструкция 23: Екипажът - на аварийните постове." Този код изглежда се използва, за да уведоми членовете на екипажа какво се случва, за да могат да реагират бързо", пише потребител на Reddit.

По-късно друг очевидец в X (бивш Twitter) под името @mkntze сподели актуализации в реално време.

„Някакъв вид инцидент се случи, докато бяхме на котва в Коста Мая. Екипажът реагира бързо на инструкциите за спешност. Първите обаждания се отнасяха до предното машинно отделение. Работата на стълбището беше преустановена. Няколко съобщения бяха направени по високоговорителя с кодови думи, за да не да предизвикат паника сред гостите“, отбеляза той.

Най-големият круизен кораб в света Icon of the Seas се запали, причината за пожара, какво се е случило, инцидент на кораба, паника, видео, туризъмЦял екран
Пожарникарите бързо потушиха огъня Снимка: ONLY in DADE

Корабът вече се движи по график.

Експертите казват, че пожарите на круизните кораби са рядкост, но те са един от най-опасните проблеми, които могат да възникнат, тъй като пламъците се разпространяват много бързо. За да минимизират всички рискове, превозвачите позволяват на пътниците да пушат само в специално обозначени места.

Блогърите вече са започнали да разглеждат този инцидент в своите видеоклипове в YouTube.