Най-малко 15 души са загинали в Мексико в резултат на урагана Джон, потвърди президентът на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Бурята за първи път достигна сушата преди седмица като ураган от трета категория на тихоокеанското крайбрежие на Мексико, югоизточно от курорта Акапулко.

След това отслабна и се разсея над планините на щата Гереро, преди да възвърне силата си над водите на Тихия океан и да удари мексиканския бряг за втори път, което накара метеоролозите да го опишат като „зомби буря“.

Проливните му дъждове предизвикаха свлачища и наводнения, отрязаха много жители и убиха повече от дузина.

Терминът „зомби буря“ беше използван за първи път от метеоролози от Националната метеорологична служба на САЩ през 2020 г., за да опише буря, която се разсейва само за да се регенерира отново.

В неделя президентът Лопес Обрадор каза, че броят на загиналите в Гереро е достигнал най-малко 15, но местните медии определят общия брой на загиналите в трите най-засегнати щата над 20, като според някои е 29.

Метеоролозите казаха, че докато ураганът Джон е взривил дървета и е нанесъл щети на сгради, дните на проливни дъждове, които е причинил, са се оказали по-смъртоносни.

На някои места имаше валежи в количество почти за една година за няколко дни.

В щата Оахака имаше най-малко 80 свлачища, някои от които затрупаха домове и техните обитатели. В някои райони цели общности бяха откъснати, тъй като пътищата станаха непроходими.

Курортът Акапулко, който все още се бори да се възстанови от удара на урагана Отис миналата година, беше сериозно наводнен.

Градските власти помолиха всеки, който притежава лодка, да помогне за спасяването на хора, хванати в капан в наводнените квартали.

Жителите публикуваха видеоклипове в социалните медии, на които газят през водите, които стигат до раменете им. Някои семейства се качиха на покривите на домовете си, когато водите се повишиха.

Властите казаха, че повече от 5000 души трябва да бъдат евакуирани, а 3800 да спят в приюти.

Клаудия Шейнбаум, която трябва да положи клетва като нов президент на Мексико във вторник, каза, че ще посети щата Гереро със своите министри в сряда, за да гарантира, че засегнатите са получили „цялата необходима помощ“.