Турските сили за сигурност са задържали най-малко 169 предполагаеми членове на "Ислямска държава" в Турция през ноември, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Арестите са били извършени при множество операции предимно в окръзите Истанбул, Адана, Мерсин, Газиантеп, Килис, Диарбекир, Сакария и Самсун. 37 от задържаните са били оставени в ареста.

При една от операциите, извършена на 5 ноември в 11 окръга на страната, са били задържани 24-ма заподозрени в рамките на разследване на международните финансови дейности на терористичната групировка. 15 от предполагаемите терористи, обвинени, че са прехвърляли пари на ИД в Сирия, Ливан, Иран, Индонезия и Либия, бяха оставени в ареста.

По време на акциите са били конфискувани близо 580 хиляди долара и 5285 евро, над един милион турски лири (187 585 долара) и 124 800 сирийски лири (242 долара) в брой, както и 36 мобилни телефона, 18 компютъра и 10 харддиска.

Отделно в черноморския окръг Трабзон е бил задържан предполагаем ръководен член на ИД заедно със съпругата си. Мъжът е бил оставен в ареста, отбелязва още агенцията.