Най-малко 17 ученици са загинали след пожар в училищно общежитие в Кения. Броят на загиналите може да нарасне, каза полицията и добави, че най-малко 13 ученици са сериозно обгорени.

Огънят е изпепелил учениците до неузнаваемост, казва местни медии. Пожарът е започнал около полунощ, като пламъците са обхванали общежитието, докато учениците са спели.

Причината за пожара от вчера вечерта в началното училище Хилсайд Ендараша в окръг Ниери се разследва, каза говорител на полицията.

Комисарят на окръга Пиус Муругу и министерството на образованието съобщиха, че в запалилото се общежитие са настанени повече от 150 момчета на възраст между 10 и 14 години. Тъй като повечето сгради са построени с дървени дъски, огънят се е разпространил бързо.

Училището, което има 824 ученици, се намира в централните планини на страната, на 200 км северно от столицата Найроби.

В публикация в X президентът Уилям Руто призова властите „задълбочено да разследват този ужасяващ инцидент“ и да потърсят отговорност от виновните. Училището е отцепено, съобщи Червеният кръст на Кения на X, добавяйки, че предоставя „услуги за психосоциална подкрепа“ на засегнатите от „трагичния инцидент с пожар“.

През 2001 г. 58 ученици бяха убити при пожар в общежитието на средно училище Кянгули край Найроби, а през 2012 г. осем ученици бяха убити в училище в окръг Хома Бей в западна Кения.