Разрушителят на иранския флот Sahand се преобърна по време на ремонт в южното пристанище Бандар Абас, съобщиха иранските държавни медии в неделя.

"По време на ремонта на Sahand на кея той загубил равновесие поради навлизане на вода. За щастие... корабът бързо възстанови равновесие", съобщи официалната информационна агенция IRNA, цитирайки изявление на ВМС.

Кога точно е станал инцидентът, не се уточнява. Държавните медии публикуваха снимка на преобърналия се 96-метров кораб и казаха, че няколко души са откарани в болница с леки наранявания.

разрушител потъна, ирански разрушител, разрушител Sahand, ирански кораб потънаЦял екран
Потъналия разрушител "Саханд" в пристанището Снимка: социалните мрежи

В същото време други ирански медии съобщиха, че на борда на разрушителя са загинали двама офицери. Според съобщенията Sahand се е подготвял за антипиратски патрули в Индийския океан.

Опитвайки се да предотврати паниката, Салман Зарби, ръководител на Иранския комплекс за корабостроене и морска промишленост (ISOICO), каза пред Fars News в неделя, че все още е възможно корабът да бъде ремонтиран и върнат в експлоатация.

Но на снимката се вижда, че корабът е бил почти изцяло под вода.

Причината за инцидента на новия разрушител Sahand на иранския флот вероятно е неизправност на балансиращия резервоар на кораба или проникване на вода след ремонт на шахтата на фрегатата, съобщи Fars. Разрушителят е само на няколко години, влезе в експлоатация в края на 2018 г. Според открити източници той е кръстен на едноименната фрегата, потопена през 1988 г.

разрушител потъна, ирански разрушител, разрушител Sahand, ирански кораб потънаЦял екран
Разрушителят "Саханд" преди инцидента Снимка: социалните мрежи