Медиите в Саудитска Арабия твърдят, че Израел е успял да убие лидера на Хизбула заради един детайл в опита за покушение.

Според новинарското издание Al Hadath, преди убийството Хасан Насрала е бил „намазан с химическо вещество“ , което е помогнало за проследяване на движенията на лидера на шиитската ливанска групировка.

Медиите смятат, че това може да е направено от ирански агент, който е посетил Бейрут, поразен от въздушен удар, при който беше убит Насрала. Последният се ръкувал с израелския агент и така неизвестното вещество е предадено.

Службата за сигурност неофициално заяви, че химикалът може да бъде идентифициран чрез сензор, разположен на корпуса на нисколетящ дрон и камера, от която се изпращат данни на организаторите на атаката.

На свой ред британският таблоид Daily Mail смята, че израелските „микродронове“ постоянно наблюдават Бейрут, като остават невидими поради размерите си дори когато летят над къщи. Точно по този начин маркиращото вещество може да бъде пръскано върху Насрала или приближените му.

Втората версия остава предоставянето на информация от определен източник.

Известно е, че тялото на политика е извадено от руините непокътнато.

Daily Mail вярва, че ливанската столица управлява мрежа от скрити камери за наблюдение и биосензори, използващи технологията Bionet, „разгръщаема мрежа от бързо размножаващи се биологични и биомиметични възли, които могат да проникнат в града, за да откриват и предават данни“.

Израел също използва AI, за да сортира големи количества данни за човешки цели в групата. И системата помага на агентите бързо да отговарят на съобщения, събрани в подходяща форма.

Освен това медиите смятат, че Тел Авив може да използва EMS Persona, група от реалистични „виртуални хора“, чиято цифрова история е прозрачна и чиято цел е да комуникират със симпатизанти онлайн.