Стана известно къде в Украйна може да са разположени западните изтребители F-16. Интернет обърна внимание на недоглеждането на украинците, благодарение на което всички научиха за местоположението на военната техника.

В същото време експертите са разделени в мненията си - някои смятат, че Киев умишлено е решил да разсекрети информацията. Други предполагат, че това е станало случайно.

В ново видео, посветено на изтребителите F-16, украинските военновъздушни сили разкриха, че самолетите се намират на военното летище Коломия в района на Ивано-Франковск. Редица моменти показват това - каналът Telegram „Военна хроника“ публикува снимки, показващи конкретно летище.

Администраторите не изключиха, че се е появил „случаен пропуск“, „за да се осигури легендата за използването на машините само от територията на Украйна“.

„В действителност те могат да летят от летищата на съседни страни от НАТО“, обобщават в интернет.

В края на юли се появи информация, че първата партида F-16 от западни страни вече е пристигнала в Украйна. В нея имаше шест нидерландски самолета. В същото време се появи информация, че помощният персонал за поддръжка на самолети може да се намира извън Украйна.

Междувременно на 26 август се появи информация, че в Ивано-Франковск е ударен хангар с наскоро внесена техника на украинските въоръжени сили. ТАСС съобщава, че там може да има самолети F-16.