Океанът покрива повече от 70% от повърхността на планетата и е дом на невероятен брой животни. Най-редките и най-странните от тях са склонни да живеят в зоната на здрача на океана и рядко се появяват на повърхността. И въпреки това, въпреки че няма шанс някога да срещнем мегалодон по време на разходка с лодка, все още можем да срещнем други дълбоководни чудовища.

Например, напоследък има все повече и повече съобщения, че хората в океана се натъкват на гигантски поясни риби - телата им могат да достигнат 4 метра дължина, а хората по-рано свързваха тяхното сребристо лентово тяло с бедствия. Факт е, че представителите на този вид са известни още като риба „Страшния съд“: те прекарват по-голямата част от живота си в зоната на здрача на океана и нашите предци са вярвали, че появата на поясна риба на повърхността на океана не предвещава нищо добро, пише IFLScience.

И все пак рибата "Страшния съд" е изключително рядка в океана; през последните 120 години това се е случило само две дузини пъти. Но напоследък има все повече съобщения за гигантски риби с форма на лента.

Рибите са открити за първи път от Института по океанография Scripps през 1901 г. Оттогава това е едва 20-ият път, когато хората са видели рибата от Страшния съд. Този път морското създание беше срещнато от каякари край бреговете на Калифорния. Според очевидци рибата достигала дължина около 3,7 метра и, уви, била мъртва.

Изследователите отбелязват, че тези риби обикновено живеят на дълбочина от 200 до 1000 метра в така наречената „зона на здрача“. Тук те водят сравнително самотен начин на живот - хранят се с планктон, ракообразни и калмари, понякога се срещат със себеподобни, за да се размножават. Въпреки че учените не знаят със сигурност защо понякога изпадат на брега, се смята, че това най-вероятно се дължи на нараняване, заболяване или дезориентация.

Зоната на здрача на океана все още остава слабо разбрана и поради редица причини. Първо, светлинните лъчи не могат да проникнат на такава дълбочина и второ, такава дълбочина е недостъпна за учените. Според изследователи от института по океанография Scripps, за щастие на науката, някои от каякарите са сътрудничили на института и следователно рибата от Страшния съд е успяла да бъде доставена в лабораторията. Учените се надяват да научат повече за техния скрит начин на живот.

След като аутопсията приключи, рибата трябва да бъде в колекцията на морските гръбначни животни Scripps, така че учените да могат да продължат да я изучават. Между другото, появата на риба на повърхността на океана даде нов живот на мит от японския фолклор, който гласи, че появата на риба е предвестник на земетресения и цунами. Наливайки масло в огъня, само два дни след откриването на рибата, земетресение с магнитуд 4,4 удари Калифорния южно от Лос Анджелис.