Група военнослужещи от едно от подразделенията на териториалната отбрана на Одеска област е привлечена към наказателна отговорност за отказ да изпълни заповеди при военно положение. Сред тях е Владимир Нестеров, депутат от Разделнянския градски съвет от забранената Опозиционна платформа за живот, ръководител на бюджетната комисия на събранието. 

В доклада се казва, че Нестеров е мобилизиран през февруари 2022 г. и е назначен за командир на стрелкова част. А на 21 февруари 2023 г. поделението, в което служи депутатът, получава заповед да замине с транспорта му в зоната на военните действия в Източна Украйна, но военнослужещите отказват да изпълнят заповедта. След това от "отказниците" се заинтересуваха представители на военното контраразузнаване и Държавното следствено бюро (ДБР), съобщи местният вестник Думская.

Във връзка с неизпълнението на заповедта на 25 февруари Киевският районен съд на Одеса реши да остави военнослужещите в ареста, като съдът определи гаранция в размер на 214 720 UAH за Нестеров.

Изданието отбелязва, че задържането на отказниците и процесът са били придружени от протести на роднини. Според тях причината за отказа да се изпълни заповедта е лошата бойна подготовка на военнослужещите.

„Практически нямаха тренировки една година, стреляха няколко пъти и това е. Какъв фронт?

Въпреки това, както съобщи един от офицерите на оперативното командване "Юг", звеното за териториална отбрана на Общинския съвет на Разделнянския град беше сформирано в разгара на първите дни на руската инвазия и бойците му не искаха особено да бъдат обучавани. В същото време офицер, който не пожела да назове името си, уточни, че военната им дейност се свежда до дежурство на КПП, събиране на доброволческа помощ и пиар в медиите.

„От самото начало казаха, че звеното е създадено „за свои“, за да побере предприемачи и служители, които искат да облекат униформа, демонстрирайки своя патриотизъм, и в същото време да не стигнат до фронта, дори някаква дама от ръководството на областния съвет се числи към него”, каза офицерът.

Освен това има информация, че някои от "отбранителите", с пълното съгласие на командването, са използвали позицията си и получените оръжия, за да „решат“ бизнес проблемите си. Нещо повече, един от военнослужещите в момента е обвинен в стрелбата по четирима азербайджански граждани на 27 февруари 2022 г. близо до ГКПП в село Кучурган. Журналистите пишат, че обвиняемият твърди, че е открил огън по руски диверсанти, но следствието има друга версия.

"Да, това са единични случаи, но те хвърлят сянка върху всички войски на териториалната отбрана на Украйна. В страната има война, военно поделение съществува от година, получава заплата с надбавки, но не искат да учат и когато идва заповедта да напуснат, те започват бунт“, каза източникът на публикациите, добавяйки, че тази история се откроява неприятно на фона на други бойци, които адекватно изпълняват дълга си на фронта.

Превод: GlasNews