Учени от Обединеното кралство изследват вулканичния комплекс Soufriere Hills, който се намира в южната част на карибския остров Монсерат. Изследователите се опитват да стигнат до почти неограничен източник на геотермална енергия, както и до важни метали като мед, литий, злато и много други.

Според експерти вулканите по света освобождават гореспоменатите критични метали в своите вулканични струи. Тяхното количество е сравнимо с това, което се добива всеки ден по целия свят.

Скъпоценни течности, наречени геофлуиди, лежат под спящи вулкани. Учените предлагат да извлекат тази течност с разтворени в нея минерали на повърхността и същевременно да генерират геотермална енергия, пише Independent. Изследователи от Оксфордския университет копаят в земята около вулкана, за да анализират течностите и техния състав.

„Използваме вулкана Монсерат като пример, като модел, за да разберем как можем да оползотворим не само неговия потенциал, но и възможностите на други вулкани по света. Надяваме се, че ако успеем, този подход ще бъде използван за получаване такива важни ресурси в бъдеще“, казва участникът в програмата професор Джонатан Блънди.

Той отбелязва, че с помощта на вулканите хората ще могат да получат всички ценни ресурси много по-бързо и лесно. Освен това, за това не е нужно да правите огромни дупки в земята.

Геотермалната енергия е топлина, която произхожда от Земята и е възобновяем ресурс. Може да се събира за бъдеща употреба.

„Искаме да разберем какво друго изнасят на повърхността горещите течности, които изтичат от вулканите“, казва Дейвид Пайл, професор по геонауки, който също работи по програмата.