Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че Хамас е отхвърлил всички елементи на предложението за прекратяване на огъня в Газа, което би спомогнало за освобождаването на заложниците.

„Хамас отхвърли всичко... Надявам се това да се промени, защото искам заложниците да бъдат освободени“, каза Нетаняху на пресконференция.

Това постави под съмнение възможността за пробив един ден след като Държавният департамент посочи, че е „време да се финализира тази сделка“, предаде АФП.

„Опитваме се да намерим някаква област, в която да започнем преговорите. Те (Хамас) отказват да направят това... (Казаха), че няма за какво да се говори“, допълни премиерът.
Нетаняху е подложен на допълнителен вътрешен и международен натиск да сключи сделка, която да освободи израелските заложници, след като властите обявиха смъртта на шестима, чиито тела бяха открити от тунел в южната част на Газа.

ВНетаняху заяви, че израелските сили ще запазят контрола над коридора „Филаделфия“ по границата между Египет и Газа, като се зарече „да не се поддава на натиск“ по този въпрос.

Хамас настоява за пълно изтегляне на Израел от района като част от преговорите в застой с посредничеството на САЩ, Катар и Египет.

Нетаняху потвърди позицията си относно коридора „Филаделфия“, но също така настоя, че той не е единствената спорна точка.

По думите му без отговор остават и въпросите за това колко палестински затворници ще бъдат освободени в замяна на заложниците, дали Израел може да наложи вето върху освобождаването на някои затворници и къде трябва да отидат освободените затворници.

„Целият въпрос не е решен“, каза той.