Смъртоносна бактериална инфекция се разпространява в Хонконг (административен район на Китайската народна република). Вече се съобщава за четири смъртни случая.

Според South China Morning Post се смята, че инфекцията може да се е разпространила от сладководни риби. Регистрирани са 91 случая на заболяването. 

„Петима мъже и седем жени, на възраст от 49 до 97 години, приети в болници, страдаха основно от сепсис и ставен абсцес [...] Всичките 91 пациенти са имали симптоми на заболяването преди средата на септември, а 70 от тях са имали придружаващи заболявания”, се казва в материала.

Местният център за защита на здравето съобщи в петък, че е приключил тестването и анализа на сладководни риби и проби от околната среда, събрани от пазари и рибни езера. Подчертава се, че няма нови проби с положителен тест за ST 283 (серотип III последователност тип 283) инвазивна стрептококова инфекция от група B.

Данните от болничното наблюдение през последните две седмици показват, че общият дневен брой хоспитализирани пациенти, заразени с бактерията, остава стабилен въпреки новите случаи.

„Четирима пациенти с подлежащи заболявания са починали, четиридесет и трима пациенти са в стабилно състояние, останалите са изписани“, отбелязва изданието.

Превод: GlasNews.bg