Кралят и кралицата са изправени пред пренебрежение от високопоставени политици в Австралия, когато започват обиколка из страната по-късно тази седмица, според доклади.

Посещението ще бъде най-значимото задгранично турне на краля след диагностицирането му с рак и първото му посещение в Австралия като държавен глава на нацията.

На прием за кралската двойка в Канбера на 21 октомври бяха поканени всички държавни премиери на нацията - но се съобщава, че никой не е приел, обвинявайки други ангажименти.

Кралят трябва да се обърне към общността и политическите лидери на събитието, според Бъкингамския дворец.

Премиерът на щата Виктория Джасинта Алън беше последният лидер, който потвърди, че няма да присъства, докато премиерът на Южна Австралия Питър Малинаускас обвини регионално заседание на кабинета за очакваното му отсъствие.

Други премиери обвиниха работата, която им е попречила да присъстват на приема, докато Стивън Майлс от Куинсланд каза, че ще се съсредоточи върху предизборната си кампания.

Части от австралийските медии разкритикуваха пренебрежението на политиците, наричайки го "обида", "неуважително" и "детско".

Бъкингамският дворец каза, че на събитието ще присъстват "политически и обществени лидери". Но изглежда не всички. Нито един от осемте политически лидери на австралийски щати и територии няма да дойде и никой няма да бъде там, за да чуе обръщението на краля на Австралия.

Чарлз Трети няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията

Около 33% биха искали Австралия да стане република, но 45% казват, че нацията трябва да остане монархия, показват резултатите.

Кралят ще спре лечението си от рак, когато той и съпругата му започнат турнето си в Австралия в петък.

Кралските лекари вече са дали разрешение на 75-годишния мъж да спре за кратко седмичния си цикъл на лечение, за да отлети до Австралия преди държавно посещение в Самоа в южната част на Тихия океан.

Кралят и кралицата ще отсъстват 11 дни, като обиколката ще обхваща девет дни с два дни пътуване от двете страни.

Антуражът ще включва лекаря на краля, а програмата с ангажименти е разработена така, че да осигури допълнително време за почивка и възстановяване.