Най-дълго осъденият на смърт затворник в света е оправдан след дълги 56 години. Ивао Хакаманда е осъден за убийството през 1966 г. на своя началник, съпругата му и двете им деца тийнейджъри.

Бившият професионален боксьор е работил в завод за преработка на мисо, когато телата на семейството са открити при пожар в дома им западно от Токио, Япония. И четиримата са били намушкани с нож до смърт.

Първоначално той отрича обвиненията, но след като по-късно заявява, че е направил насилствено признание, е осъден на смърт.

Хакаманда прекарва зад решетките цели 48 години, като през повечето от тях е осъден на смърт - това му носи нежеланата титла на най-дълго осъдения на смърт в света.

Цели 27 години бяха необходими на висшия съд, за да отхвърли първата му жалба за възобновяване на процеса, а втората беше подадена през 2008 г. от сестра му Хидеко Хакамада, която сега е на 91 години.

През 2023 г. съдът най-накрая се произнася в полза на мъжа и проправя пътя за последното повторно разглеждане на делото, което започна през октомври.

Основна тема на дискусията бяха дрехите с петна от кръв, които според разследващите Хакамада е носил по време на престъплението и е скрил в резервоар с ферментирала соева паста. Те бяха открити повече от година след ареста му.

Но адвокатите на защитата и предишните решения за възобновяване на делото заявиха, че кръвните проби не съвпадат с ДНК на Хакамада. Междувременно за панталоните, представени от прокурорите като доказателство, се твърди, че са били твърде малки за обвиняемия и не са му паснали, когато ги е пробвал.

Всъщност Хакаманда не е бил зад решетките от 2014 г., когато съдът разпореди повторно разглеждане на делото, тъй като нови доказателства показаха, че присъдата му може да се основава на изфабрикувани обвинения от страна на разследващите. Той обаче не е оправдан.

Той успява да изтърпи присъдата си вкъщи, тъй като е решено, че поради напредналата му възраст и крехкото му здраве рискът от бягство е малък.

Преди днешното решение, на последното изслушване през май прокурорите отново поискаха смъртно наказание. Това накара правозащитни групи и правни експерти да призоват за преразглеждане на системата.

Днес Хакаманда беше окончателно оправдан, след като съдът го призна за невинен по обвиненията от 60-те години.

„Съдът намира подсъдимия за невинен“, заяви съдия Коши Куния.

Хидеко на практика е прекарала половината си живот в опити да докаже невинността на брат си, като преди днешното решение тя заяви, че води безкрайна битка.

„Толкова е трудно да се започне повторен процес“, каза тя пред репортери в Токио. „Не само за Ивао, но съм сигурна, че има и други хора, които са били несправедливо обвинени и плачат.

„Искам наказателното право да бъде преразгледано, така че повторните съдебни процеси да са по-лесно достъпни“.