Унгарският министър-председател Виктор Орбан поздрави управляващата партия "Грузинска мечта" за "съкрушителния" ѝ успех на днешните парламентарни избори, съобщиха агенциите.

"Поздравявам премиера (Иракли) Кобахидзе за съкрушителната победа на днешните парламентарни избори. Народът на Грузия знае кое е най-добро за страната му и днес направи така, че гласът му да бъде чут", написа унгарският лидер в социалната мрежа "Екс".

На произведения днес парламентарен вот в Грузия, който беше определен като ключов, управляващата партия води при преброени около 70% от гласовете.

Централната избирателна комисия съобщи, че "Грузинска мечта", която подкрепя сътрудничеството с Русия, е начело с резултат от 53%, въпреки че част от фрагментираната опозиция също обяви победа.

Предизборният съюз "Единство", включващ опозиционното Единно национално движение на бившия президент Михаил Саакашвили, получава, както се съобщава, около 10% от гласовете, с което изостава от формацията "Коалиция за промяна", която събира около 11%.

Категорична победа на "Грузинска мечта" би могла да застраши шансовете на кавказката страна да се присъдени към ЕС заради прокараните от партията в последните години противоречиви закони, отбелязва ДПА.

Насилие и опити за манипулация на изборите в Грузия

Край на изборния ден в Грузия

Проруските сили в Грузия печелят мнозинство при преброени 70% от секциите