Унгарският премиер Виктор Орбан, който пристигна в Киев за първи път от много години, предложи прекратяване на огъня на украинския президент Владимир Зеленски. Това стана известно по време на пресконференция на политиците.

Неочаквано Орбан пристига в Киев, за да се срещне със Зеленски

По думите му през следващите шест месеца Унгария ще председателства Съвета на ЕС и Будапеща възнамерява да обърне специално внимание на темата за мира. Това е една от причините политикът да пристигне в Киев.

„Ценим мирните инициативи на Зеленски. Помолихме го да обмисли прекратяване на огъня преди преговорите”, заяви Орбан и обръщайки се към украинския президент посочи, че това може да помогне за ускоряване на преговорите с Русия.

Володимир Зеленски изложи своето виждане относно края на войната и се надява да проведе втора международна среща на върха по този въпрос по-късно тази година.

Орбан каза още, че Унгария би искала да има много по-добри двустранни отношения с Киев и че страната му е готова да участва в модернизацията на украинската икономика.

"Нашия диалог днес би могъл да послужи като основа за бъдещ двустранен документ между нашите страни. Документ, който ще регулира отношенията ни и би могъл да се основава на реципрочен подход за двустранните връзка. Документ, който ще позволи на нашите народи да се възползват от благословията на европейското единство", каза Зеленски.

„Войната, в която живеете, има много силно въздействие върху сигурността на Европа, високо оценявам всички инициативи на г-н Зеленски за постигане на мир“, каза Виктор Орбан.