Организаторите на церемонията по откриването на Игрите в Париж се извиниха на католиците и другите християнски общности, почувствали се засегнати от пародията на известната картина на Леонардо да Винчи "Тайната вечеря", предаде Ройтерс.

Сегментът по време на церемонията е възстановка на библейската сцена с Исус Христос и апостолите, които споделят последна вечеря преди разпятието на кръста.

"Ясно е, че никога не сме имали намерение да показваме неуважение към някоя религиозна група. Церемонията по откриването се опита да отпразнува толерантността на обществото", заяви на пресконференция говорителка на Париж 2024.

"Смятаме, че тази амбиция беше постигната. Ако хората са се почувствали обидени, наистина съжаляваме", добави тя.

Анета Недялкова за шоуто в Париж: Целият спектакъл беше подчинен на 12 картини!

 Против интерпретацията се обявиха политици и други известни личности, сред които Доналд Тръмп и Илон Мъск, припомня БТА.

 "За жалост церемонията включваше сцени присмех и подигравка на християнството, за което дълбоко съжаляваме", казаха в изявление френските епископи.

"Благодарим на членовете на други религиозни деноминации, които изразиха своята солидарност с нас. Тази сутрин мислим за всички християни на всички континенти, които са били наранени от ексцесиите и провокациите на някои сцени", заявиха френските епископи.

Тази сцена от "Последната вечеря" на церемонията по откриването беше критикувана и от консервативни и крайнодесни политици във Франция.