На 25 септември руският президент Владимир Путин реши да преразгледа ядрената доктрина. Това решение е наистина нова стъпка в конфронтацията с Украйна, тъй като преди това ръководителят на Кремъл се ограничаваше до декларативни заплахи, пишат наблюдатели на френския вестник Le Monde.

„За да влязат в сила промените в доктрината, те трябва да бъдат одобрени с президентски указ. Документът все още не предвижда намаляване на прага за използване на ядрени оръжия“, каза Хелоиз Файе, специалист по възпиране във Френския институт за международни отношения.

От друга страна, условията за използване за превантивно реагиране на заплаха са били разширени, при определянето на тези прагове се е вземала предвид само заплахата от балистични ракети, а не потенциално мащабно въздушно нападение, добави тя.

Изданието подчертава фактите за постоянни атаки с дронове срещу Русия: агресорът почти ежедневно съобщава за унищожаването на десетки и стотици дронове в регионите. В същото време Путин обяви ревизия на ядрената доктрина няколко дни след поредица от разрушителни атаки срещу Москва.

Вероятно провалът на теста на тежката междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ на полигона Плесецк може да е повлиял на позицията на Путин. Ракетата често е възхвалявана от Путин като ключов компонент в модернизирането на руския арсенал, пише вестникът.

Преди това полският президент Анджей Дуда предупреди Путин и неговите генерали за „проклятие“ след използването на ядрени оръжия. Полският лидер е уверен, че светът няма да прости на Путин подобна стъпка.