Руснаците може да разположат ядрени ракети "Буревестник" на 800 км от Украйна. Сателитни снимки показват девет площадки за изстрелване, пет ядрени хранилища и пътищата, които ги свързват. 

Подробности за руското съоръжение Вологда-20 съобщава Reuters. Журналисти съобщиха, че двама американски изследователи, Декър Евелет и Джефри Луис, са идентифицирали възможно място, където Русия може да инсталира пускови установки за ядрената ракета 9M730 Буревестник. За да направят това, те внимателно са проучили сателитни снимки на ядрени хранилища в Руската федерация. Особено внимание привлече точка, разположена на 70 км западно от Вологда и на 366 км северно от Москва. В публикация в социалната мрежа X (Twitter) Еверет заяви, че става дума за обекта Вологда-20.

Ракета Буревестник, 9M730 Буревестник, SSC-X-9 Skyfall, Вологда-20, снимка, 26 юлиЦял екран
Ракета Буревестник - сателитна снимка "Вологда-20" 26 юли Снимка: REUTERS
Ракета Буревестник, 9M730 Буревестник, SSC-X-9 Skyfall, Вологда-20, координатиЦял екран

Евелет разгледа изображението с висока разделителна способност и заяви, че е видял „ядрени бойни глави и съоръжения за проверка на ракети“ на обектите. По негова оценка руснаците изграждат „система с висока степен на готовност“. Той забеляза и девет стартови площадки, разделени на три групи. Всяка група е оградена със стени, за да предпази съседните заряди от фалшива детонация. Пътищата, които свързват тези обекти, са необходими за зареждане и поддръжка. В близост има пет хранилища за ядрени заряди. Той подчерта, че днес не са известни техническите характеристики на двигателя на ракетата, която Путин нарече "непобедима" и такава, че може да достигне всяка точка на земното кълбо. От особено значение е дали може да постигне целта си, пише анализаторът в X.

„Това място е предназначено за голяма стационарна ракетна система, а единствената голяма стационарна ракетна система, която руснаците разработват в момента, е Skyfall (т.е. Буревестник — Б.ред.)

Руската ракета Буревестник - какво се знае

Припомняме, че през октомври 2023 г. The New York Times говори за някои от характеристиките на най-новата руска ракета. Според журналисти, събрани от открити източници, ракетата 9M730 Буревестник (или SSC-X-9 Skyfall според класификацията на НАТО) има ядрен двигател. Двигателят е ядрен реактор, способен да ускори ракета до свръхзвукова скорост: той загрява въздуха, за да създаде реактивна тяга. Бойната глава може да бъде ядрена или неядрена. Физическите размери - дължината при изстрелване е 12 м, по време на полет - 9 м, носът има формата на елипса 1 м на 1,5 м. Руското министерство на отбраната заяви, че "Буревестник" може да измине разстояние с порядък по-голям отколкото X-101 (обхват на X-101 - 5500 км). Международният институт за стратегически изследвания, цитиран от Reuter, посочва обсег от 20 хил. км.

Сателитни снимки показаха тестови ракети-носители, забелязани в Арктика. Според експерти ракетата е способна да унищожава райони в градовете и е предназначена за „втори удар в стратегическо разстояние“ (т.е. след първата вълна ядрени бомби). В същото време се знае за 13 изпитателни изстрелвания на Буревестник, завършили неуспешно и придружени със смъртни случаи и радиационни емисии, пише американското издание.

Военният експерт Владислав Селезньов оцени през 2023 г. дали най-новата руска ракета заплашва Украйна. Според него този вид оръжие засяга НАТО и САЩ: Русия го създаде, за да сплаши западните страни.