В края на февруари в четири региона на Северен Кавказ започна непланирана допълнителна ваксинация срещу полиомиелит, ужасна болест, която може да причини парализа при деца. Неблагоприятна епидемиологична обстановка се е развила в Дагестан, Ингушетия, Карачаево-Черкезия и Чечения. Според Rospotrebnadzor тези републики имат най-нисък процент деца, ваксинирани срещу детски паралич в страната. В резултат на това при децата в регионите започна да се регистрира остра вяла парализа - в повечето случаи тя се причинява от вируса на полиомиелита. Защо болестта, която се смяташе за победена, се завръща отново и възможна ли е епидемия в Русия - продължете да четете.

Някога полиомиелитът беше една от най-страшните болести в света, защото засягаше предимно деца, а най-тежките последствия от инфекцията бяха смърт или постоянна парализа. През 1988 г. в 125 страни 300-400 хиляди души годишно са били болни от полиомиелит. Но до 2017 г. изглеждаше, че болестта е почти победена благодарение на ваксинацията - тогава, според официалните данни, само 22 души са се разболели в три щата.

В СССР последната мащабна епидемия от болестта избухна в средата на 20-ти век: през 50-те години на миналия век всяка година се разболяваха 10-13 хиляди души. Последното голямо огнище на полиомиелит в съвременна Русия беше регистрирано през 1996 г. в Чечня - поради войната ваксинациите бяха практически забравени в републиката.

Сега болестта изведнъж се върна. В открити официални източници няма информация колко точно случая на полиомиелит са регистрирани на територията на севернокавказките републики. Дагестанская правда обаче публикува коментар на заместник-главния лекар по епидемиологичните въпроси на Републиканския център по инфекциозни болести Муминат Джабраилова. Тя съобщи, че през 2022 г. в Дагестан са регистрирани 44 случая със съмнение за остра вяла парализа. Всички пациенти са деца от 3 месеца до 11 години.

В 13 случая на инфекция децата не са били ваксинирани срещу полиомиелит, казва лекарят. – Само в три случая децата са ваксинирани с нарушение на ваксинационния интервал.

Нарушаването на интервала означава, че децата не са имали време да развият имунитет срещу болестта.

Полиомиелит в канализацията на Лондон! Обявиха извънредно положение

На свой ред изпълняващият длъжността ръководител на отдела на Роспотребнадзор за Дагестан Залимхан Омариев съобщи на заседание на правителството на Дагестан: „В републиката се е развила стабилна циркулация на полиомиелит, който в 90 процента от случаите протича безсимптомно. И във всеки десети случай дава клинична картина на неврологично увреждане при деца.

Дагестанският Роспотребнадзор обаче твърди, че въпреки регистрираните случаи на остра вяла парализа на територията на републиката, диагнозата полиомиелит никога не е била официално потвърдена .

В решението на главния санитарен лекар на Ингушетия Борис Комурзоев се казва, че от 2019 г. в републиката са регистрирани „случаи на остра вяла парализа с освобождаване на полиовируси, свързани с ваксината тип 1“. Вирусът е открит и в канализацията, което показва разпространението на ваксинални вируси на територията на републиката.

„От година на година регистрираме отказ от ваксинация“

Според основната версия възможната поява на полиомиелит в Русия е свързана с рязко нарастване на антиваксиналните настроения в регионите на руския Кавказ. Само в Дагестан броят на неваксинираните деца се е увеличил пет пъти през последните шест години.

През февруари 2022 г. главният санитарен лекар на Дагестан Николай Павлов издаде Указ № 5 „За провеждане на пречистваща имунизация срещу полиомиелит в Република Дагестан“. Както се посочва в документа, до края на 2021 г. 18 939 деца под 15 години са останали неваксинирани срещу полиомиелит в републиката. Ниво над 95 процента от ваксинираните не е достигнато в повече от дузина територии - точно това е минимумът, необходим за формиране на имунен слой.

Длъжностни лица признават, че в действителност броят на отказниците от антиваксър може да бъде много по-голям от записаното на хартия: „При проверка на надеждността на ваксинациите срещу полиомиелит в хода на епидемиологично разследване на случай на остра вяла парализа в Детска поликлиника №. 4, Махачкала, беше разкрито, че при определените възрасти покритието на децата с ваксинации срещу полиомиелит е под 95 процента, докато покритието, според предоставените статистически отчетни данни, е повече от 95,6 процента.

За съжаление, от година на година регистрираме отказ от ваксинация, каза Татяна Беляева, министър на здравеопазването на Република Дагестан, по време на предаване на Републиканската държавна радиотелевизионна компания (RGVK) "Дагестан". — Ако през 2021 г. такива са били 27 000, то през 2022 г. ще регистрираме 31 000 отказа от ваксинация. Разбираме, че това води до отслабване на колективния имунитет.

Според представителя на Rospotrebnadzor за Карачаево-Черкезия Елена Покровская, по-малко от 95 процента от населението е ваксинирано в четири севернокавказки региона. Например през 2020 г. в Карачаево-Черкезия при регламентирано ниво от 95 процента ваксината са получили 92-93 процента от децата.

Намаляването на ваксинационния обхват повишава риска от възобновяване на полиомиелитния вирус и епидемия. Друг рисков фактор е възможното внасяне на инфекция поради засилените напоследък миграционни потоци.

Украинчетата - първо на ваксина, после за полиомиелит, а след това в клас

Правила за ваксинация

В Русия ваксинацията срещу полиомиелит е включена в националния имунизационен календар. Извършва се на три, четири и половина и шест месеца от живота на детето, последвано от реваксинация на 18 и 20 месеца, както и на шест години. Първите две инжекции се правят с инактивирана полиомиелитна ваксина, приложена чрез инжекция. Последващите ваксинации - жива полиомиелитна ваксина.

Инактивираната ваксина е лекарство, получено чрез пълно неутрализиране на бактерии и вируси, като същевременно се запазват техните имуногенни свойства. Ваксината е напълно безопасна, но дава по-малко стабилен имунитет, който продължава само няколко години.

Живата ваксина, която се използва за реваксинация след инактивирана, съдържа атенюирани вируси. Те активно се размножават в червата и могат да причинят устойчив и дълготраен имунитет. Тази схема на ваксиниране се е доказала като ефективна и помага да се осигури високо ниво на имунитет срещу полиомиелит за почти цял живот.

Първият етап от допълнителната имунизация в Дагестан, Ингушетия, Карачаево-Черкезия и Чечня беше насрочен за 27 февруари - 5 март. За вече ваксинираните с инактивираната ваксина се предвиждаше поставянето на пероралната, пише Лента. Вторият етап ще се проведе от 3 до 9 април. Децата ще бъдат ваксинирани от 3 месеца до 10 години.

Допълнителна или непланирана ваксинация се извършва с епидемиологичните рискове от някакъв вид инфекция. Както обясни ръководителят на отдела за епидемиологичен надзор на отдела на Роспотребнадзор за KChR Керим Болатчиев, дори деца, които преди това са получили рутинна ваксинация, ще бъдат ваксинирани.

„Няма значение дали детето е било ваксинирано преди или не, основното е, че към момента на ваксинацията то няма медицински противопоказания. При липса на такива подлежи на имунизация по епидемични показания“, подчерта епидемиологът.

Болестта на мръсните ръце

Полиомиелитът е инфекциозно заболяване, което причинява увреждане на нервната система. Разпространява се по фекално-орален път, чрез изпражненията на заразен човек или чрез поглъщане на храна и вода, които съдържат полиомиелитния вирус.

„Полиомиелитът е болест на мръсните ръце в най-чистата му форма“, казва биологът, доктор на науките, професор в Института Джордж Мейсън ( САЩ ) Анча Баранова. - Когато детето е болно, отделя много вирусен товар, заразяват се хората наоколо. Вирусът се екскретира най-често с изпражненията. Това е инфекция на стомашно-чревния тракт. Вирусът живее много дълго време в човешките изпражнения, във водата. Да кажем, че е село. Външна тоалетна. Или детето отива на гърне, което се изхвърля в градината. И тогава някой се е разхождал по тази земя или е набрал зрънце от тази градина и възниква инфекция: инфекцията може да бъде получена от околната среда.

От момента на заразяване до появата на първите симптоми минават от три дни до месец, но най-често една до две седмици. Симптомите на полиомиелит включват треска, главоболие, болки в мускулите и гърлото и, по-рядко, парализа.

При полиомиелита повечето хора нямат никаква парализа, казва биологът Баранова. - Те просто имат температура, летаргия. Но тези симптоми могат да бъдат объркани с последствията от настинки или инфекциозни заболявания.

Само при около пет процента от заразените вирусът може да доведе до пълна или частична парализа, дихателна недостатъчност и дори смърт. Особено уязвими са малките деца, тъй като тяхната имунна система все още не е напълно изградена, нямат достатъчно опит в борбата с инфекциозните заболявания, могат да контактуват със заразени хора в училище и в детските градини.

Според статистиката около един на 100-200 случая на заболяването води до необратима парализа, а 5-10 процента от парализираните умират. Тези, които се възстановяват, също могат да изпитат пост-полиомиелит синдром, при който симптомите се появяват отново след 15 до 40 години.

Франклин Рузвелт, президент на Съединените щати от 1933 до 1945 г., се разболява от детски паралич на 39-годишна възраст. Медицинските историци обаче все още спорят дали това са били последствия от детска парализа, която някога е била незабелязана, или нова инфекция. Болестта завинаги приковава Рузвелт към инвалидна количка.

Невъзможно е предварително да се предвиди кой ще има лека инфекция и кой ще страда. Както при коронавируса, винаги е "лотария".

Възрастните наистина могат да хванат полиомиелит, в някои случаи болестта ще протече с тежки последици. Но дори ако някой има късмет и не последват сериозни симптоми, "леките" пациенти могат да станат основните разпространители на вируса.

Все още няма специфично лечение за полиомиелит. Единственият начин, по който лекарите могат да помогнат, е да облекчат симптомите.

Полиовирусът е сред човечеството от хиляди години. Още в средата на 20-ти век полиомиелитът се смяташе за толкова опасен, колкото и чумата. Но благодарение на глобалните усилия за имунизация, случаите на полиомиелит са намалели. Към днешна дата успешното изкореняване на дивия полиовирус е извършено в повечето страни по света.

„Руската федерация поддържа статут на свободна от детски паралич“, каза Владимир Чуланов, главен специалист по инфекциозни болести на свободна практика в руското Министерство на здравеопазването. „Малко вероятно е голямо огнище на полиомиелит в Русия поради поддържането на високо ниво на ваксинационен обхват и реваксинация на деца срещу тази инфекция.“

Болестта обаче, въпреки усилията на страните, не се предава. Един източник на възможни епидемии е див природен вирус. Те на практика успяха да го елиминират: от трите вида диви полиовируси само първият тип вече се "разхожда" в естествената среда - той продължава да се разпространява само в някои райони на Афганистан и Пакистан, но все пак създава предпоставки за глобално възраждане на детски паралич.

Според експерти от Руския съюз на педиатрите, ако през 2021 г. са регистрирани само шест случая на див полиовирус, то през първите осем месеца на 2022 г. инфекция, причинена от див полиовирус тип 1, е диагностицирана при 21 пациенти. Нещо повече, през последните 12 месеца са идентифицирани случаи не само в ендемични страни, но и в Малави и Мозамбик.

Превод: GlasNews.bg