Служители на американския телевизионен канал National Geographic, заедно с алпинисти, откриха крак и ботуш, за които се смята, че са принадлежали на британския изследовател Андрю Ъруин, изчезнал при изкачването на Еверест. Той и колегата му Джордж Малори изчезват през 1924 г. Тази находка може да се окаже важна следа в разрешаването на още по-голяма мистерия.

22-годишният Андрю Ъруин изчезва с Джордж Малори през юни 1924 г. Те се опитваха да станат първите хора, покорили най-високата планина в света - Еверест. Все още не е известно дали алпинистите са постигнали целта си. Сега се смята, че първите хора, изкачили Еверест, са Едмънд Хилари и Тензинг Норгей, които го правят през 1953 г.

обувка Андрю ЪруинЦял екран
Ботуш с пръст, носещ името на Ъруин и останките от крака на алпинист, изчезнал преди 100 години Снимка: Live Science

Дълго време се смяташе, че и двамата изследователи, Ъруин и Малори, са загинали по време на експедицията си. Но телата им никога не са открити. И все още не е ясно дали двамата изследователи са починали след постигането на целта си или преди това, пише Live Science.

Останките на Малори бяха открити едва през 1999 г., но близките изследователи не откриха снимки на съпругата му, които алпинистът планираше да остави на върха на Еверест. Това може да означава, че той и партньорът му са стигнали дотам, но са загинали по време на спускането.

чорап Андрю ЪруинЦял екран
Чорапът имал етикет, който гласи „AC IRVINE“, което показва, че принадлежи на Irvine Снимка: Live Science

Ъруин имал камера със себе си, с която алпинистите планирали да запишат факта на достигане на върха на Еверест, но тя така и не беше намерена. Единственото нещо, което екипът на американския телевизионен канал National Geographic намери заедно с алпинистите, беше ботуш и остатък от крак в чорап, за които се смята, че са принадлежали на Ъруин. Кракът на алпинист, починал преди 100 години, беше открит на ледник много по-ниско на склона на Еверест, отколкото останките на Малори бяха открити преди това. Чорапът има етикет, който гласи „AC IRVINE“, което показва, че принадлежи на Ъруин. Останалата част от тялото на алпиниста все още не е намерена, което само задълбочава мистерията на изчезналата експедиция.

Ъруин и Малори са видени за последен път на 8 юни 1924 г., когато тръгват да покоряват Еверест. Един от членовете на експедицията каза тогава, че е видял двама алпинисти да се изкачват по склона на планината, но след това изчезнали от поглед.

Андрю Ървайн Джордж МалориЦял екран
Последната снимка на Малори и Ървайн преди изкачването им на върха на Еверест Снимка: Live Science

Тялото на Малори е открито на около 600 метра от върха на Еверест. Останките на алпиниста бяха увити с въже и имаха наранявания, показващи, че двойката е паднала, докато са били вързани заедно.

Алпинистите, открили стъпалото на Ъруин, смятат, че тази находка може да хвърли светлина върху това, което се е случило на Еверест преди 100 години и как точно са загинали изследователите.