Тридесет и шест полета бяха отменени, а 201 забавени на японско летище през уикенда, след като чифт ножици изчезнаха в магазин близо до изходите за качване.

Проверките за сигурност във вътрешния терминал на летището New Chitose в Хокайдо бяха преустановени за около два часа в събота сутринта, оставяйки стотици пътници временно блокирани. Имаше огромни затруднения и опашки, тъй като пътниците в салона за заминаващи бяха принудени да преминат повторни проверки за сигурност.

Властите се опитаха да открият липсващите ножици, които бяха открити в същия магазин на следващия ден.

Въпреки че ножиците не бяха открити в събота, в деня, в който изчезнаха, проверките за сигурност и полетите в крайна сметка бяха възобновени на същия ден.

Летище Хокайдо, оператор на летище New Chitose, обяви в понеделник, че ножицата е била намерена от работник в магазина в неделя. Властите обясниха, че са забавили официалното прессъобщение, докато не потвърдят, че ножиците са същите като тези, които са били изгубени.

Много пътници, засегнати от отмяната и закъсненията, летяха у дома след годишния празник Бон в Япония.

„Не мисля, че имаме друг избор освен да чакаме“, каза един пътник пред местните медии по време на блокирането на летището. „Но се надявам, че са малко по-внимателни по отношение на това.“

Друг пътешественик каза, че има „Толкова много неща, за които да се тревожите в наши дни... това никога не свършва. Не се чувствам в безопасност, докато не се прибера вкъщи.”

Министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма поиска от летищата на Хокайдо да разследват причината и да предотвратят това да се случи отново.

„Признаваме, че това се е случило в резултат на недостатъчни системи за съхранение и управление в магазина“, каза летището в Хокайдо. „Наясно сме, че това също е инцидент, който може да бъде свързан с отвличане или тероризъм, и отново ще работим, за да гарантираме задълбочена информираност на ръководството."

Потребителите на социалните медии X похвалиха реакцията на летището за инцидента, като няколко казаха, че това е потвърдило доверието им в японската въздушна безопасност. „Този ​​инцидент демонстрира безопасността на японската авиация и задълбочеността на нейните ръководства!“, написа един потребител.

Друг каза, че това „ме накара да разбера още веднъж, че летището е безопасно“.

New Chitose е едно от най-натоварените летища в Япония, използвано от 15 милиона пътници през 2022 г. То обслужва втория най-пропътуван вътрешен въздушен маршрут в света – между Токио и Сапоро – според компанията за авиационни анализи OAG.