Повече от стотина палестински демонстранти влязоха в сблъсъци с израелските сили северно от столицата на Палестинската автономия – град Рамала, съобщава вестник The Jerusalem Post, цитиран от "Фокус". От редакцията уточняват, че израелските граничари са използвали сълзотворен газ и булдозер по време на сблъсъците, до които се стигна след атаката от четвъртък, при която загинаха двама израелски военнослужещи. 

Демонстрантите са блокирали път, като са подпалили гуми и отпадъци, и са започнали да хвърлят камъни срещу представителите на Израелските отбранителни сили. От Министерството на здравеопазването в Рамала съобщиха за един загинал демонстрант, убит от стрелба от израелските военни. 

Изданието припомня, че от март насам палестинците организират демонстрации всеки петък. Общият брой на жертвите, загинали при протестите край оградата на Ивицата Газа, достигна до 75. 

Ден по-рано The Jerusalem Post съобщи за „опустошителен терористичен атентат“ на Западния бряг, в резултат на който загинаха двама военнослужещи в Израелските отбранителни сили, а други двама са сериозно ранени. 

Атаката бе извършена от палестинец, който е слязъл от превозно средство и е открил стрелба. След това той избяга от мястото на произшествието. Израелската армия стартира незабавно издирването му. Уточнено бе, че автомобилът му е бил намерен край Рамала, столицата на Палестинската автономия. 

Гиват Асаф, мястото на атаката, е основно кръстовище, разположено на два километра южно от селището Офра на Западния бряг, където е неделя при нападение бяха ранени седем души – войници на 20-годишна възраст. 

След атаката израелската армия затвори достъпа до Рамала и изпрати подкрепления в района, поясни говорител на армията.